Potrivit reprezentanților Ministerului Educaţiei, proba a început la ora 09:00, cu o durată de patru ore și cu posibilitatea prelungirii cu o oră, chiar două ore, în anumite situaţii speciale, lucrările scrise fiind evaluate digitalizat.
Primele rezultate vor fi afişate marți, 30 iulie, în centrul de examen şi pe site-ul dedicat definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la același centru unde cadrele didactice au susținut Definitivatul, conform calendarului aprobat, în aceeași zi de 30 iulie, până la ora 20:00, precum și în ziua următoare, 31 iulie, până la ora 12.00. Rezultatele finale se afişează în data de 6 august.
Media minimă de promovare a examenului este 8.
Iar cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin accederea la definitivarea în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
Conform Ministerului Educaţiei, pentru a putea participa la proba scrisă candidaţii au trebuit să îndeplinească simultan următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; să deţină pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”; minimum 8 media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.
Tot reprezentanții ministerului mai spun că dascălii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult trei ori.