0.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Promovabilitatea la Definitivat a crescut cu peste două procente, în urma soluționării contestațiilor

- Advertisement -

Au fost 23 de candidați ce au fost nemulțumiți de notele pe care le-au obținut la examenul național de Definitivat și au depus contestații, însă în urma rezolvării acestora doar doi au reușit să obțină peste nota 7 și să promoveze, per total procentul de promovabilitate crescând și el cu puțin peste două procente. Celelalte 21 de note s-au modificat foarte puțin, potrivit Mirelei Bîră, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt, primind fie punctaj în plus, fie în minus.

Potrivit rezultatelor finale afișate marți, 6 august, notele care s-au schimbat aparțin unui profesor ce a susținut examen la disciplina educator, iar cealaltă este a unui dascăl ce a dat proba scrisă la consiliere psihopedagogică.

O notă a crescut cu peste un punct, de la 6,43 la 7,55 – consiliere psihopedagigică, în timp ce cealaltă doar cu câteva zeci de sutimi, de la 6,93 la 7,20 –  educator.

Așadar, dacă inițial promovabilitatea era de 69,38 la sută, în urma soluționării contestațiilor aceasta a crescut la 71,43%, procentul final al nepromovaților fiind de 28,57 la sută.

Per total, acum sunt 71 de candidați cu note peste 7, însă, potrivit Mirelei Bîră de la ISJ, doar 70 dintre aceștia au promovat, având în vedere că pentru a avea media generală 8 un candidat trebuia să obțină minumum nota 7,15 la proba scrisă, în Olt fiind un candidat ghinionist, având în vedere că a avut nota 7,06.

În județul Olt este și un profesor ce a obținut nota 10, fiind vorba de același care a avut nota 10 și la examenul național de Titularizare, respectiv bălșeanca Elena Mădălina Nițoiu, care a dat examen la disciplina educație fizică și sport.

În sălile de concurs ale centrului de examen de la Liceul Tehnologic Metalurgic, din municipiul Slatina, s-au prezentat pe 24 iulie, pentru a susține proba scrisă a examenului de Definitivat, un număr de 98 de candidați din totalul celor 108 înscriși. Șapte cadre didactice au absentat încă de la start, în timpul examenului retrăgându-se alți trei dascăli.

Media minimă de promovare a acestui examen a trebuit să fie 8.

Cadrele didactice care au promovat Definitivatul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin accederea la definitivarea în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Potrivit Ministerului Educaţiei, pentru a putea participa la proba scrisă candidaţii au trebuit să îndeplinească simultan următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; să deţină pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”; minimum 8 media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Tot reprezentanții ministerului mai spun că dascălii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult trei ori.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți