-0.5 C
Slatina
sâmbătă,4 ianuarie,2025

Ultimele Articole

Casa Memoriala Nicolae Titulescu ar putea ajunge un obiectiv mort

- Advertisement -

La sfarsitul lunii trecute consilierii judeteni au aprobat trecerea Casei Memoriale Nicolae Titulescu si a unui teren de peste 12.000 de metri patrati din domeniul public in domeniul privat al judetului, astfel ca totul sa poate fi restituit Academiei Romane in termen de 30 de zile de la adoptarea hotararii. Donata in 1940 de Nicolae Titulescu inaltei institutii, impreuna cu alte bunuri imobile, casa a fost confiscata abuziv de regimul comunist in 1948, cand, printr-o hotarare a Consiliului de Ministri, toate bunurile institutiei au trecut la Ministerul Agriculturii. Pana sa fie declarata casa memoriala in 1982, vreme de 32 de ani imobilul a fost intrebuintat ca depozit de ingrasaminte chimice, grajd pentru oi, sediu de IAS, CAP si de primarie. Dupa 1989, casa si terenul au ramas in grija primariei, iar mai tarziu imobilul a fost preluat de Consiliul Judetean, ca bun al domeniului public, si administrat de Muzeul Judetean Olt. Laurentiu Gutica sustine ca destinatia pe care a cerut-o Nicolae Titulescu in legatul particular prin care a donat bunurile Academiei, aceea de biblioteca publica, nu mai are corespondent in realitate. in plus, in casa chiar functioneaza o biblioteca. Gutica sustine ca cea mai potrivita destinatie pentru imobil este sa ramana muzeu in administrarea judetului, cu conditia ca Academia Romana sa participe la cheltuielile salariale, de paza si intretinere. Ce s-ar putea alege de aceasta casa in timp daca ar fi administrata de Academia Romana? Pentru ca imobilul este monument istoric de categorie A. Un monument de acest gen care nu este functional este un obiectiv mort. Ce va face Academia, deci, cu el? Nicolae Titulescu a prevazut in legatul particular ca doneaza casa doar in conditiile in care Academia Romana infiinteaza o biblioteca populara acolo. Ei bine, o biblioteca exista deja in casa, desi utilitatea ei in comuna nu prea se vede. O alta conditie impusa de Titulescu este ca Academia Romana sa instituie un premiu de drept international care sa se acorde prin concurs pentru o lucrare scrisa in domeniu. in fine, prin conditiile impuse de Nicolae Titulescu, Academia trebuie sa faca unele cheltuieli importante. Cel mai bine ar fi ca monumentul sa ramana muzeu. Dar administrarea lui are un cost total anual de circa 1,4 miliarde de lei vechi; vorbim de salariile personalului, de paza si de utilitati. Daca va dori ca imobilul sa ramana in administrarea judetului, Academia va trebui sa participe la aceste costuri. Daca va dori sa lase casa in administrarea noastra in regim de comodat, noi nu putem agrea o asemenea posibilitate. Deocamdata, insa, vorbesc fara un temei anume, pentru ca hotararea Consiliului Judetean nu a ajuns inca la mine si nu stiu nici ce vor hotari cei de la Academie. Vor fi intalniri intre oficialii institutiei si cei ai Consiliului Judetean pentru procedura de predare-primire si atunci intentionez sa fac propunerea asta, declara Laurentiu Gutica.

Academia Romana ar putea imbunatati patrimoniul muzeului

Directorul Muzeului Judetean Olt isi motiveaza punctul de vedere pe faptul ca, in rapoarte de activitate trecute, Academia Romana se plangea ca ii este greu sa administreze unele parti importante din patrimoniu. Pe de alta parte, in afara participarii la cheltuielile muzeului, forul academic ar putea imbunatati patrimoniul acestuia, pentru ca detine colectii de valoare cu materiale despre Nicolae Titulescu. Mai mult, Academia are posibilitatea accesarii de fonduri europene si s-ar putea ingriji si de reabilitarea casei memoriale, asa cum a facut-o in cazul Conacului Berthelot pe care o detine in tara Hategului.
Daca Academia ar alege sa schimbe statutul de casa memoriala al imobilului din comuna Nicolae Titulescu, opt oameni si-ar pierde locurile de munca.
Odata cu casa si cu terenul aferent, Nicolae Titulescu a donat Academiei Romane si circa 100 hectare de teren agricol a carei situatie este incerta. Prin acelasi legat, Nicolae Titulescu a donat Academiei si 100 de hectare de teren agricol, din testamentul cu pricina reiesind ca pamantul ar fi urmat sa fie utilizat si, cu veniturile acumulate din folosinta lui, sa se infaptuiasca anumite lucruri legate de casa si de numele diplomatului. Din cate stiu eu, institutia academica nu ar mai detine asemenea teren in judetul Olt. Or l-a comasat in judetul Calarasi cu alte terenuri, or nu il mai detine deloc, asa cum scria presa locala in urma cu patru, cinci ani, mai declara laurentiu Gutica.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți