2.3 C
Slatina
vineri,18 octombrie,2024

Ultimele Articole

Pompierii olteni sărbătoresc Ziua Reducerii Riscului la Dezastre prin organizarea mai multor activități dedicate copiilor și tinerilor

- Advertisement -

Pentru a marca Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului la Dezastre, sărbătorită anual pe 13 octombrie, în 2024 tema propusă de Organizația Națiunilor Unite fiind „Implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt organizează zilele acestea o serie de activități cu tematică specifică privind popularizarea și conștientizarea populației cu privire la riscurile specifice județului nostru, reducerea lor, precum și la modul de comportare în diferite situații de urgență.

Astfel, ziua de vineri, 11 octombrie, a fost dedicată organizării de acțiuni de informare preventivă, lecții de acordare a primului ajutor de bază și exerciții de evacuare în unitățile de învățământ din județ.

Sâmbătă, 12 octombrie, între orele 16:00 – 20:00, duminică, 13 octombrie, între orele 11:00 – 17:00, în Parcul Tineretului din municipiul Slatina, se vor organiza acțiuni de informare preventivă a cetățenilor, puncte de acordare a primului ajutor, promovarea ofertei educaționale și a programului „Salvator din pasiune”. Activități similare vor avea loc și în municipiul Caracal, în Parcul „Constantin Poroineanu”, în data de 13 octombrie, în intervalul orar 11:00 – 17:00.

De asemenea, cadrele Inspecției de Prevenire vor desfășura activități de informare preventivă în centrele comerciale cu aflux mare de persoane.

Începând de vineri, 11 octombrie, până duminică, 13 octombrie, atât la sediul ISU Olt din Slatina, cât și în toate subunităţile de intervenţie ale inspectoratului se vor desfăşura ”Zilele Porților Deschise”, în intervalul orar 10:00 – 13:00.

Informații utile despre cum pot fi prevenite situațiile de urgență, dar și despre măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență, se pot găsi pe platforma națională de pregătire ”fiipregătit.ro”.

„Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ne amintește să fim informați, să fim pregătiți și să luăm măsuri pentru a proteja viața și bunurile noastre în fața riscurilor naturale. Este o ocazie de a reflecta asupra importanței prevenirii și reducerii riscului în comunitățile noastre”, este mesajul transmis colonel Alin Ștefan Petrișan, prim adjunct al inspectorului șef al ISU Olt și căpitan Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt, în cadrul conferinței de presă susținută vineri dimineața la sediul instituției din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

„Dezastrele sunt determinate de riscuri ca evenimente rare şi extreme, apărute în mediul natural sau generate de activitatea umană, care afectează negativ viaţa oamenilor, proprietatea, mediul sau activitatea social-economică. Riscurile naturale la nivelul județului Olt sunt reprezentate de fenomene meteorologice periculoase (furtuni, inundații, secetă, îngheț) și fenomene distructive de origine geologică (alunecări de teren și cutremure de pământ). Reducerea efectelor dezastrelor constituie o provocare globală, prezentă şi viitoare, care necesită o implicarea a tuturor comunităţilor umane, cu toate eforturile de care acestea sunt capabile. Totodată, provocarea majoră pentru umanitate este de a găsi o cale de a convieţui cu aceste fenomene. Activitatea de pregătire şi informare preventivă reprezintă o prioritate, bazându-se pe necesitatea de a cunoaşte şi de a sprijini autorităţile locale şi populaţia în realizarea măsurilor de reducere a riscului de producere a dezastrelor naturale.
Tinerii și copiii sunt un factor important în promovarea culturii preventive. Prin creativitatea lor pot contribui cu idei noi, dețin aptitudini care pot stimula inovația, precum utilizarea tehnologiei și a social media, iar entuziasmul lor îi poate determina pe colegi și adulți să acționeze.
Având în vedere tema propusă de Organizația Națiunilor Unite, (Implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre), la nivel central a fost realizată broșura ‘De la risc la reziliență: copii protejați, comunitate sigură’, care a fost transmisă către Inspectoratul Școlar Județean Olt, în vederea promovării în unitățile de învățământ și care va fi distribuită și în cadrul activităților organizate cu această ocazie”, au spus reprezentanții ISU în cadrul întâlnirii cu jurnaliștii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți