2.2 C
Slatina
marți,4 februarie,2025

Ultimele Articole

Peste 1.700 de olteni diagnosticați cu viroze și pneumonii, în ultima săptămână. S-au înregistrat mai puține cazuri de gripă

- Advertisement -

Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt au înregistrat în cursul săptămânii trecute o creștere a numărului de olteni care au fost diagnosticați cu viroze și pneumonii. Au fost peste 1.700 astfel de cazuri, cu peste 500 mai multe față de săptămâna anterioară, numărul pacienților internați fiind de 140. În aceeași perioadă, însă, a scăzut numărul oltenilor diagnosticați cu gripă, fiind înregistrate aproximativ 220, din care 30 au fost internați în unitățile spitalicești cu paturi din județ, față de peste 300 cu peste 80 de internări în săptămâna de dinainte.

Cele mai multe cazuri de gripă au fost înregistrate în rândul copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani.

„În săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie 2025, la nivelul județului Olt! s-au înregistrat 1.319 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 35 de internări în unitățile medicale cu paturi, 444 cazuri de pneumonii, cu 105 internări, și 218 cazuri de gripă, cu 36 de internări. Pacienții diagnosticați cu gripă au vârste cuprinse între 0 și 85 de ani, astfel: 0 – 1 an – 18 cazuri, 2 – 4 ani – 37, 5 – 14 ani – 82 de cazuri, 15 – 49 ani – 46, 50 – 64 ani – 12 cazuri și peste 65 de ani – 23”, a declarat asistenta Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al DSP Olt.

Potrivit sursei citate, în săptămâna precedentă, în Olt, s-a înregistrat o ușoară tendință de creștere, față de media ultimelor trei săptămâni, cu o răspândire geografică extinsă a circulației virusurilor gripale în întreg județul: „În vederea limitării răspândirii numărului de îmbolnăviri se vor intensifica ‘măsurile de prevenție în unitățile sanitare cu paturi, măsurile de prevenție specifice colectivităților, măsurile generale în rândul populației, până la stingerea evenimentelor'”.

Situația cumulativă a cazurilor de gripă înregistrate în Olt, în sezonul 2024 – 2025, începând cu data de 3 octombrie 2024 și până duminică, 2 februarie 2025, arată că au fost în total 1.065 de cazuri confirmate, din care 17 prin metoda RT-PCR, trei fiind cu virusul gripal tip A, subtip H 1, din care trei decese, și 14 cu virusul gripal tip A, nesubtipate, din care un deces.

Restul de 1.048 cazuri de gripă s-au confirmat prin teste antigenice rapide, respectiv 988 confirmate pentru virusul gripal tip A și 60 cazuri confirmate pentru virusul gripal tip B.

De la începutul acestui sezon rece, au fost și patru olteni care au murit din cauza gripei: un bărbat de 77 de ani, din orașul Corabia, două femei de 64, respectiv 70 de ani, din mediul rural, zona municipiului Slatina, și un bărbat de 44 de ani, din Slatina. Toți pacienții nu erau vaccinați antigripal și aveau condiții medicale pre-existente.

Potrivit reprezentantului DSP Olt, în conformitate cu instrucțiunile Ministerului Sănătății privind declanșarea stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, specialiștii instituției sanitare recomandă următoarele locuitorilor județului: consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare; pentru persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie se recomandă purtarea măștii de protecție, dacă trebuie să se deplaseze în comunitate; evitarea aglomerațiilor de persoane și contactul cu persoanele bolnave; menținerea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave; continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei – persoane cu vârsta de peste 65 de ani, gravide, persoane cu afecțiuni cronice și persoane imunodeprimate.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți