Pentru a beneficia de ajutor pentru incalzirea locuintei incepand cu luna noiembrie 2013, cererea si documentele doveditoare pot fi depuse pana la data de 20 noiembrie 2013.
Daca o persoana indeplineste conditiile de acordare in decembrie, ianuarie, februarie sau chiar martie si depune cerere pana pe data de 20 a lunii respective, va beneficia de ajutor de incalzire incepand cu luna respectiva.
Ce acte sunt necesare: cererea si declaratia pe proprie raspundere (formular tip pus la dispozitie de primariile de domiciliu), sunt insotite de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile nete lunare ale acestora, precum si acte privind locuinta sau bunurile detinute de solicitanti, inclusiv in alte localitati.
Primarul stabileste dreptul solicitand informatii pe baza de protocol altor institutii/autoritati sau, dupa caz, cerand documente doveditoare solicitantilor. in situatia in care, pe baza documentelor doveditoare prezentate de solicitant, sunt suspiciuni cu privire la acordarea dreptului, primarul poate stabili dreptul pe baza anchetei sociale efectuate de serviciul public de asistenta sociala.
Ce venituri se iau in considerare: toate veniturile realizate de membrii familiei, inclusive cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, obligatii legale de intretinere, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent si alte creante legale. Se excepteaza: ajutorul social prevazut de Legea 416/2011, bursele de studiu si bursele scolare, precum si sprijinul financiar acordat elevilor prin Programul national de protectie sociala Bani de liceu.
La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie/persoana singura se iau in calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia in luna anterioara lunii in care se solicita dreptul. De asemenea, se tine cont de bunurile detinute de familie/persoana singura cuprinse in lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului social. in situatia in care veniturile realizate de membrii familiei sau de persoana singura sunt anuale sau periodice, pentru stabilirea venitului net lunar se calculeaza media lunara a acestora in raport cu perioada pentru care au fost acordate.
Cererile se depun la primaria de domiciliu. in cererea si declaratia pe propria raspundere, solicitantul ajutorului are obligatia de a mentiona bunurile aflate in proprietate, inchiriere, concesiune, comodat sau alta forma de detinere, cuprinse in lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei.
De asemenea, persoanele care solicita ajutorul pentru energie termica au obligatia de a completa numarul de camere ale locuintei.
Dreptul la ajutor pentru incalzirea locuintei se stabileste prin dispozitie a primarului, care se comunica beneficiarului in termen de 5 zile de la emiterea actului. in cazul stabilirii dreptului la ajutorul pentru energie electrica, primarul dispune, in mod obligatoriu, efectuarea anchetei sociale la domiciliul sau resedinta titularului ajutorului, pentru verificarea sistemului de incalzire utilizat, si doar in caz de suspiciuni pentru energie termica, gaze naturale si lemne.
Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului social
Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei este aceeasi ca si in cazul ajutorului social si a alocatiei pentru sustinerea familiei. Astfel, nu vor primi ajutor cei care detin unul dintre urmatoarele bunuri:
-cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu si a anexelor
gospodaresti;
-terenuri de imprejmuire a locuintei si curtea aferenta si alte terenuri intravilane
care depasesc 1.000 mp in zona urbana si 2.000 mp in zona rurala;
-autoturism si/sau motocicleta cu o vechime mai mica de 10 ani cu exceptia celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependente precum si pentru uzul persoanelor aflate in zone greu accesibile;
-mai mult de un autoturism/motocicleta cu o vechime mai mare de 10 ani;
-autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fara remorci, rulote, autobuze, microbuze, salupe, barci cu motor;
-utilaje agricole: tractor, combina autopropulsata;
-utilaje de prelucrare agricola: presa de ulei, moara de cereale;
-utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul, actionate
hidraulic, mecanic sau electric;
-depozite bancare cu valoare de peste 3000 lei;
-suprafete de teren, animale si pasari a caror valoare neta de productie anuala
depaseste suma de 1.000 euro pentru persoana singura, respectiv suma de 2.500
euro pentru familie.