Educatia reprezinta o investitie, nu un cost, fiind cea mai importanta resursa pentru societate. Criza economica, nivelul scazut de trai, cresterea ratei somajului in randul tinerilor, situatia clasei politice la nivelul tarii reprezinta doar o parte dintre consecintele neadaptarii sistemului educational la nevoile socio-economice actuale. Consiliul National al Elevilor(CNE), structura reprezentativa a elevilor la nivel national, trage un semnal de alarma in privinta subfinantarii invatamantului romanesc si solicita Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educatie, se precizeaza in comunicatul CNE.
Elevii cer dotarea corespunzatoare a unitatilor de invatamant, atragand atentia asupra faptului ca exista numeroase cazuri in care scolile nu au autorizatie sanitara de functionare si nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale.
in mediul rural, exista inca scoli cu toalete in curte si fara apa potabila. De asemenea, in unele situatii, conditiile termice in cadrul unitatilor de invatamant sunt asigurate de sobe vechi si degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de invatare adecvat, unitatile de invatamant trebuie sa aiba in dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, sali de clasa dotate corespunzator, dar si spatii destinate activitatilor extra-curriculare. in Romania insa, investitia in dotarea si baza materiala a scolilor, care sa asigure un proces de predare si invatare modern, atractiv pentru elevi, reprezinta un deziderat mult prea greu de atins, sustine CNE.
Printre revendicarile acestora se mai numara adaptarea invatamantului tehnologic la cerintele agentilor economici, acordarea de manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a, dar si decontarea integrala a cheltuielilor de transport pentru elevii navetisti.
Consiliul National al Elevilor considera dezavantajoasa ordonanta guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu si solicita acoperirea totala a cheltuielilor de transport conform Art.84, alin.(3) din Legea Educatiei Nationale. Suma maxima decontata pentru un abonament lunar emis pentru distanta de 50 km valoreaza 120 lei. in multe cazuri, abonamentul elevilor nu va fi decontat integral, ceea ce determina, in continuare, o crestere a ratei abandonului scolar, in conditiile in care exista familii cu venituri mici care nu pot cofinanta cheltuielile de transport, precizeaza CNE.
De asemenea, elevii cer cresterea alocatiilor, care nu au mai fost marite din 2009, dar si revizuirea curriculumului scolar si a continuturilor manualelor scolare.
Actuala programa scolara este invechita, ineficienta si neatractiva. Din acest motiv, majoritatea elevilor trateaza cu superficialitate procesul educational deoarece nu corespunde intereselor lor. Prin actualizarea programei scolare la noile nevoi socio-economice, prin schimbarea paradigmei de predare, elevii vor fi mult mai interesati de actul de predare-invatare, se mai arata in comunicatul CNE.
Elevii intra in greva japoneza
- Advertisement -
- Advertisement -