Desi nu vor sa ajunga din nou la proteste, sindicalistii din educatie spun ca nu mai au alta solutie, din cauza faptului ca guvernantii par sa nu aiba niciun fel de reactie la revendicarile transmise. Potrivit lui Ionel Barbu, liderul Sindicatului invatamantului Preuniversitar Olt, la nivel de judet sunt indeplinite toate conditiile legale pentru declansarea protestelor. in perioada urmatoare se asteapta raspunsul celorlalte doua federatii sindicale, pentru stabilirea unui calendar comun de actiuni.
Conducerea operativa a Federatiei in Educatie Spiru Haret a hotarat pe 27 noiembrie, ca in cadrul declansarii conflictului de munca in invatamant, calendarul actiunilor de protest sa fie stabilit de comun acord cu celelalte doua federatii sindicale – FSLI si Alma Mater, dupa finalizarea de catre cele doua federatii a referendumurilor organizate de ele in aceasta perioada. Pana in acest moment, la nivelul judetului Olt, in urma referendumului, sunt indeplinite conditiile legale pentru organizarea urmatoarelor forme de protest: mitinguri, blocarea anului scolar, neincheierea situatiei scolare la sfarsitul semestrului I, greva de avertisment si de solidaritate. in legatura cu bugetul, el e unul care nu respecta prevederile din Legea I, cele 6% din PIB. Din discutiile purtate in cadrul comisiilor reunite pe invatamant din Parlament, bugetul preconizat pentru educatie in anul 2014 este de 3,4% din PIB, la care se mai adauga 0,3% pentru cercetare. S-a mai alocat 1 miliard pentru plata diferentelor salariale castigate prin hotarari judecatoresti, si o alocare a 300 milioane de euro din fonduri structurale pe componenta Regio prin MDRT – daca luam si analizam, e foarte clar ca procentul din PIB pentru educatie va fi si in 2014 sub limita minima prevazuta de legea educatiei, ceea ce va accentua starea de nefinantare cronica a invatamantului romanesc. Din punct de vedere statistic, putem spune ca pentru educatie, fata de anii anteriori, procentul din PIB este putin mai mare in 2013 – 3,2%, iar in 2012 a fost 2,8% , si 2,7% in 2011, a explicat profesorul Ionel Barbu, liderul SIP Olt.
Barbu: Greva nu e un scop in sine
Liderul SIP spune ca promisiunile guvernantilor au fost de multe ori uitate, si situatia invatamantului se deterioreaza pe zi ce trece.
Noi speram ca in urma demersurilor intreprinse atat de noi, cat si de celelalte doua federatii catre Parlament, Guvern si MEN, revendicarile formulate sa fie solutionate, si sa se evite declansarea conflictului de munca, mai ales acum, in pragul sarbatorilor de iarna. Am avea primul semnal daca ce s-a promis pana acum, si anume ca prin rectificarea de buget vor fi asigurate sumele necesare pentru plata drepturilor salariale pana la sfarsitul anului in curs, si, de asemenea, diferentele salariale pe hotararile judecatoresti. in momentul de fata suntem in asteptare. Pentru noi, greva nu este un scop in sine, noi recurgem la astfel de forme de protest numai in situatia in care cei care sunt fie alesi, fie numiti pentru a lua decizii nu-si respecta nici promisiunile, nici programul de guvernare, si in unele cazuri, chiar unele prevederi legislative care in niciun caz nu au fost promovate de catre sindicate. Atunci cand o lege e adoptata, trebuie si respectata. Din pacate, in ultimii 10 ani, foarte multe drepturi legale au fost recuperate numai in urma unor actiuni in instanta, ceea ce nu e deloc normal. La nivelul judetului Olt, avem mii de sentinte pentru plata drepturilor salariale. Un alt lucru care nu bucura, pentru eventualele sentinte care urmeaza a fi date incepand cu 1 ianuarie 2014, esalonarea incepe cu 2014, 5%, si ultima parte esalonata urmand sa fie realizeze de-abia in 2018.
Sumele vor fi recuperate, iar la suma respectiva se aplica inclusiv dobanda BNR-ului, a mai spus Ionel Barbu.