Obiectivul general al proiectului a fost facilitarea accesului pe piata muncii si promovarea incluziunii sociale pentru 580 de persoane vulnerabile si formarea profesionala a 60 de angajati din sistemul de asistenta social din Olt, Gorj si Constanta. Toate persoanele au beneficiat de informare si o evaluare a nevoilor cu care se confrunta, iar 579 au fost conciliate in vederea orientarii profesionale sau orientarii catre servicii care sa vina in intampinarea nevoilor identificate (de exemplu, inscrierea la scoala/continuarea scolarizarii pentru cei care au parasit timpuriu scoala, sau formarea profesionala pentru cei care nu au o calificare de baza sau au calificari in domenii putin cautate pe piata muncii). O alta forma de sprijin oferita grupurilor vulnerabile, pe langa consiliere, a fost formarea profesionala, respectiv organizarea de cursuri de calificare/initiere in domeniile de activitate ale structurilor de economie social infiintate, in idea sporirii sanselor de integrare pe piata muncii a acestor persoane.
Pentru formare au fost constituite in total 12 grupe a cate 15 persoane (180 de persoane), inscrise la cursuri de modelator ceramic, lucrator finisor pentru constructii, ingrijitoare copii, operator productie si exploatare film, confectioner asamblor articole textile, ingrijitoare batrani la domiciliu. Cursurile au fost organizate in perioada aprilie-septembrie 2015 si s-au finalizat cu examene de absolvire in urma carora au absolvit si au fost certificate in total 169 persoane.
5 SES-uri infiintate in 8 luni de proiect
Ne-am adunat astazi (n.red. luni) la seminarul interregional de bune practici in economia sociala organizat in cadrul proiectului social Initiativa Multiregionala pentru Dezvoltarea Economiei Sociale si ocuparea persoanelor vulnerabile. E un eveniment in cadrul caruia dorim sa promovam cele 5 SES-uri infiintate prin proiect, din judetele Olt, Gorj si Constanta, si sa impartasim din experientele in ceea ce priveste lucrul cu persoanele vulnerabile. E vorba de proiectul pe care l-am implementat alaturi de Asociatia Centrul pentru Dezvoltarea Instrumentelor Structurale din Slatina, Asociatia Tineret pentru Dezvoltarea Durabila din Targu-Jiu si Asociatia Initiative Sociale din Constanta. Ca finalitate a proiectului, pe langa formarea personalului din cadrul celor care lucreaza cu grupurile vulnerabile, obiectivul principal a fost infiintarea acestor Structuri de Economie Sociala – una in cadrul constructiilor, la Strejesti, o structura de olarit la Oboga, un afterschool la Targu-Jiu, o firma de organizare de evenimente la Slatina si croitorie la Constanta, comuna Cumpana. in cadrul proiectului au fost create 35 de locuri de munca, 25 din ele fiind ocupate de persoane din grupurile vulnerabile, 15 persoane fiind de etnie roma, 5 persoane care traiesc din venitul minim garantat, 3 tineri care au parasit sistemul, o persoana cu dizabilitati si una care a parasit de timpuriu scoala, a explicat Radita Pirosca, directorul executiv al DGASPC Olt.
Noi folosim acest proiect si ca exemplu de bune practici si ca un manual de probleme si disfunctionalitati care apar in sistem si pentru care trebuiesc gasite solutii viabile pentru identificarea altor proiecte de acest gen. SES-urile au insemnat o sansa a celor care nu aveau nici calificarea profesionala pentru a lucra, dar in primul rand nu aveau resursele financiare pentru utilarea, dotarea, infiintarea, practic, a acestor intreprinderi sociale. A insemnat sustinerea salariilor pentru o perioada pana la calificarea, mai mult, crearea unui site si promovarea acestor produse in cadrul economiei sociale, a mai spus Radita Pirosca.