3.6 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Amenzi de 200.000 de lei de la comisarii de mediu, în urma neregulilor grave constatate la incineratorul din Slatina

- Advertisement -

O echipă a Gărzii Națională de Mediu, formată din reprezentanți ai Comisariatului General și Serviciului Comisariatului Județean Olt, a efectuat un control amplu la incineratorul din municipiul Slatina, care aparține societății Xtreme Ecoenergy Group SRL, ca urmare a mai multor sesiyări primite atât online, cât și telefonic. Pentru neregulile grave constatate, comisarii de mediu au dat mai multe amenzi de 100.000 de lei, o altă sancțiune contravențională de 100.000 de lei fiind aplicată după ce pe plasamentul instalației nu a fost permis accesul acestora.

Pe 10 august nu a fost permis accesul comisarilor de mediu în incineratorul de la Slatina, motiv pentru care echipa de control a apelat la spijinul polițiștilor olteni.   

„Având în vedere că în data de 10 august reprezentanții societății Xtreme Ecoenergy Group SRL nu au facilitat controlul și nu au permis accesul comisarilor de mediu pe amplasament, la instalațiile tehnologice generatoare de impact asupra mediului, la echipamentele și instalațiile de depoluare a mediului, precum și în spațiile sau zonele aferente acestora, în scopul verificării și inspectării acestora, aşa cum anunţam în postarea din această, echipa de control a revenit însoțită de reprezentanți ai IPJ Olt. Controlul, desfăşurat pe parcursul a două zile, 12 și 18 august, a relevat nereguli grave, atât în ceea ce privește autorizația de mediu deţinută, cât şi abateri de la legislaţia de mediu în general: deşeurile nu erau incinerate la temperatura prevăzută în autorizația de mediu (1.100 de grade Celsius); traseul de evacuare a gazelor arse rezultate din incinerarea deşeurilor periculoase şi nepericuloase nu era conform prevederilor autorizaţiei de mediu, eliminarea gazelor de combustie fiind făcute prin by-pass, direct în coşul de fum; montarea fără autorizaţie şi fără un aviz de mediu a unei instalaţii de captare şi epurare a gazelor pentru care reprezentanţii societăţii nu au putut prezenta, în timpul controlului, documente privind eficiența instalaţiei de spălare a gazelor nou construită pe amplasamentul punctului de lucru. De asemenea, nu au putut fi oferite nici explicaţii sau dovezi că emisiile «conduse» prin acest nou sistem (care, în accepţiunea societăţii, ajută la epurarea gazelor şi fumului) îndeplinesc cerinţele legale pentru a fi evacuate în atmosferă”, transmite Garda Națională de Mediu (GNM).

Un alt incinerator fără autorizație de mediu, găsit pe amplasament

Pe amplasamentul punctului de lucru a fost montat încă un incinerator care, potrivit comisarilor de mediu, la data efectuării controlului nu funcţiona.

„În interiorul acestuia a fost găsită cenuşă rezultată din procesul de incinerare a deşeurilor, existând indicii că instalația a fost folosită în ultimele 24 – 48 de ore. Întrucât reprezentantul societăţii a susţinut că acest incinerator a fost folosit pentru realizarea unor probe tehnologice, pentru a se asigura că acesta nu va fi pus în funcţiune, comisarii GNM au sigilat uşa de alimentare a incineratorului. Precizăm că această instalaţie nu este prevăzută în autorizaţia de mediu şi încalcă prevederea clară din autorizaţie prin care «se interzice desfăşurarea pe amplasament a altor activităţi cu impact semnificativ, fără autorizaţie de mediu»”, mai spun comisarii de mediu.

Deșeurile medicale, depozitate incorect

Nereguli grave s-au găsit și în privința modului în care erau depozitate deşeurile ce urmau să fie incinerate, în special a celor medicale.

„Erau depozitate total neconform, într-un spaţiu deschis, pe platforma societăţii. Unele aveau etichete cu data de colectare 6 august, în condițiile în care, în lipsa unei instalaţii frigorifice în care să fie depozitate la – 15 grade Celsius, ar fi trebuit să fie incinerate în 24 de ore, conform autorizaţiei de mediu. În timpul controlului, reprezentantul societăţii a menţionat că instalaţiile frigorifice (frigider, dulap şi lăzi frigorifice) nu sunt utilizate în scopul pentru care au fost montate şi cu funcţiunile prevăzute în actul de reglementare. De asemenea, s-a constatat că pe amplasamentul punctului de lucru, direct pe platforma betonată, erau depozitate şi cadavre de animale care generau disconfort olfactiv”, precizează GNM.

Amenzi, desființarea instalațiilor neconforme și suspendarea autorizației de mediu

Pentru neregulile constatate şi nerespectare prevederilor din autorizaţia de mediu, comisarii de mediu au aplicat mai multe amenzi contravenţionale în valoare totală de 100.000 lei. La acestea, se mai adaugă încă o amendă de 100.000 lei, dată pe 11 august pentru nefacilitarea controlului şi pentru neasigurarea accesului la instalaţiile tehnologice. În plus, ca sancţiune complementară, GNM a dispus desfiinţarea tuturor instalaţiilor tehnologice neconforme şi aducerea terenului la starea iniţială. Totodată, comisarii mediu au înaintat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt propunerea de emitere a notificării prealabile suspendării autorizației de mediu.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți