4.1 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Slatina. Autoritățile au sărbătorit Ziua Drapelului pe platoul din fața Prefecturii Olt

- Advertisement -

Drapelul Național al României este sărbătorit anual pe 26 iunie, iar Prefectura Olt, în colaborare cu Garnizoana Slatina, au organizat un ceremonial militar și religios pe platoul din fața Prefecturii Olt, unde au fost prezente zeci de oficialități locale și județene.

Printre acestea s-au numărat prefectul de Olt Florin Homorean, subprefecții Ana Maria Ciaușu și Cosmin Floreanu, Virgil Delureanu, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Gigi Ernes Vâlceleanu, viceprimarul municipiului Slatina, reprezentanți ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale din teritoriu, dar și alți reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate județene și membri ai partidelor politice din județ.
După intonarea imnului național și slujba de sfințire a drapelului susținută de un sobor de preoți al Episcopiei Slatinei și Romanaților, acesta a fost sărutat de autorități, iar apoi arborat pe catargul din fața Instituției Prefectului, pe acordurile imnului de stat al României, în interpretarea Fanfarei de estradă Lyra Band a Primăriei Slatina.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a avut o scurtă alocuțiune despre semnificația acestei zile.

„Ziua de 26 iunie reprezintă o sărbătoare a neamului românesc, o sărbătoare în cadrul căreia ne reamintim cu toții elementele identitare ale acestei țări. 26 iunie reprezintă, simbolic, drapelul nostru național. Ziua Tricolorului este momentul omagial care ne sintetizează istoria și perspectivele de viitor. Ne amintește de eroism și sânge vărsat, de victorii și înfrângeri, de frământări și reușite, de străbuni și lupte pentru libertate, de atârnare și independență. Totodată, este România întreagă pusă într-o pânză ce flutură semeață alături de drapelele celorlalte state ale lumii. Cu aceeași mândrie și aceleași drepturi. Prima consemnare a dreptului de a arbora steag național provine din 1834, când Alexandru Ghica Vodă primește aprobare ca pe corăbiile Țării Românești să fie arborat steagul roșu și galben, iar pentru armata Țării Românești să fie arborat roșu, galben și albastru. Mai departe, pe calea istoriei, Tricolorul i-a însoțit pe români în toate momentele dificile, de glorie ori de restriște. Independența ca popor ne-am câștigat-o sub tricolor, Primul Război Mondial l-am desfășurat sub tricolor, Marea Unire, sub tricolor, al Doilea Război Mondial, sub tricolor, Revoluția de la 1989 s-a făcut sub tricolor, intrarea României în NATO și UE s-a făcut sub tricolor. Iată, deci, cum în istorie și în prezent singurul simbol care poate așeza românii la un loc e tricolorul. Să ne închinăm cu respect față de acest simbol al identității românești care a dat și dă motivația cea mai înaltă soldaților în teatrele de operațiuni, sportivilor în competiții și elevilor în olimpiadele internaționale. Și nu doar atât: În tricolor găsim reprezentată fiecare casă, fiecare familie, fiecare bunic, părinte ori nepot. Găsim viitorul fiecăruia dintre noi! La mulți ani, tricolor românesc! La mulți ani, români! Și în fiecare zi a anilor ce vor urma să continuăm să ne iubim și să ne respectăm cel mai important simbol național, drapelul românesc!”, a declarat prefectul Florin Homorean.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, alcătuită din militari ai Batalionului 22 Infanterie Romanați din Caracal, pompieri și jandarmi, pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza și prin fața oficialităților.

Guvernul provizoriu al Țării Românești stabilea, prin Decretul 1 din 14/26 iunie 1848, drept drapel flamura în culori – albastru, galben, roșu, pe care era înscrisă deviza revoluționară „Libertate, Dreptate, Frăție”. S-au împlinit 175 de ani de atunci, însă Ziua Drapelului Național a fost stabilită ziua de 26 iunie, aceasta fiind proclamată prin Legea 96 din data de 20 mai 1998.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți