Actiunea de colectare se desfasoara in cadrul campaniei desfasurate de Primaria Slatina si RoRec, Asociatia Romana pentru Reciclare, ajunsa la o noua editie in acest an. Pentru a motiva cat mai multi slatineni sa aduca aparatura veche la punctele de colectare, organizatorii au pus la bataie mai multe premii utile pentru participanti.
incercam sa promovam un obicei prin aceasta campanie, aceste DEEE-uri nu ar trebui sa ajunga la groapa de gunoi pentru ca sunt foarte toxice si se degradeaza foarte greu. Desi sunt mult mai putine decat gunoiul menajer, acestea polueaza de 10 ori mai mult si sunt de tot atatea ori mai toxice. Pe 29 iunie, sambata, intre 09:00-18:00, vom avea instalate 6 puncte provizorii de colectare in Slatina la Piata Zahana, zona Steaua, zona ACR, Piata Progresul, Piata Fratii Buzesti, zona Fantanei Sperantei. Cetatenii vor putea sa vina sa aduca aceste deseuri, in schimbul lor vor primi tichete de tombola pentru deseurile mici, iar pentru cele mari – frigidere si masini de spalat, vor primi tichete cadou cu care pot face cumparaturi. Daca au deseuri mari, grele, voluminoase, ne pot apela la unul din numerele de telefon 0720.897.638 sau 0740.821.003, si mergem si le ridicam gratuit. Tombola cu premii va avea loc luni, la Centrul Cultural Eugen Ionescu, ora 11:00; vor fi 20 de premii: 5 mixere, 5 masini de calcat, 5 cafetiere, 4 masini de gaurit, un frigider, premiul cel mare. Speram sa iasa cat mai bine, sa vina cat mai multi cetateni, a declarat Dan Burciu, reprezentantul RoRec in Olt.
in editia din iarna, la nivelul orasului au fost stranse peste 1.700 de kg de deseuri, iar acum se spera ca slatinenii sa fie si mai receptivi la actiune.
Am mai organizat anul trecut o campanie de acest gen, si in urma derularii s-au colectat materiale in cantitate de 1.702 kg; fiind si perioada de iarna, probabil acesta a fost motivul pentru care cantitatea a fost putin mai scazuta decat cea pe care o colectam de obicei. in principal, oamenii au depus la centrele de colectare neoane, becuri, acumulatori cu plumb, combine frigorifice, frigider, televizoare, monitoare, aeroterme, aparate de ingrijire personala, calculatoare de birou, aspiratoare, aparate foto, DVD-uri, rasnite de cafea, roboti de bucatarie, telefoane fixe si mobile, a spus Mihaela Stana, viceprimarul Slatinei.
Slatina ar putea avea un centru de colectare
Daca actiunile de strangere a deseurilor electronice si electrocasnice vor avea succes, reprezentantii RoRec iau in calcul construirea unui centru de colectare in municipiu.
Noi ne dorim sa construim si un centru de colectare, dar asta se va realiza in momentul in care vom avea mai multe campanii de colectare in spate si vom considera ca vom ajunge – impreuna cu Primaria – la concluzia ca e nevoie de un astfel de centru. in Craiova sunt foarte multi cetateni care ne suna si dupa ce avem aceste campanii, acolo e un semn clar ca se vrea un astfel de centru, si e nevoie de el, a mai spus Burciu.