5.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Victorita Diaconescu, directorul DSP Olt: Descentralizarea in sanatate insemna ruperea unui lant

- Advertisement -

Cum se implica Directia de Sanatate Publica in sistemul medical din judet? Ce planuri si proiecte aveti in desfasurare?
Pe parte spitaliceasca, incercam sa facem niste negocieri cu toate spitalele – de la Corabia, Caracal, Slatina, Bals – prin care incercam sa-i ajutam sa creasca serviciile pe baza de urgenta mult mai bine platite, care nu se pot face la nivel de medicina de familie si sa scadem zilele de spitalizare, in sensul ca bolnavii pot sa se duca la o sectie de cronic, la un spital medico-social, chiar la nivel de comuna, unde pot sa stea sub supravegherea medicilor de familie din centrele de permanenta si sunt non-stop. Sunt dotati cu masini in care au o aparatura de ultima generatie, si eu zic ca ne miscam mai bine si am facut pentru oameni ceva mai bun in ultimul timp. in fiecare zi mai facem cate ceva. Am o echipa foarte buna de medici, de organizare sanitara, si lucram foarte bine, am o relatie foarte buna cu toti medicii de familie, cu CAS, cu primarii care sunt foarte incantati si multumiti ca incerc sa-i ajut, si bineinteles, cu Consiliul Judetean, care a dat fonduri si ne ajuta foarte mult in ceea ce priveste localitatile respective.

S-a vorbit o buna bucata de vreme despre descentralizare. Ce ar fi insemnat acest lucru pentru sanatate?
Descentralizarea, asa cum o vroia domnul ministru, nu era buna; nu aveai cum sa faci chestia asta, pentru ca imparteai: un spital se ducea la Consiliul Judetean, unul la Consiliul Local, medicii de familie cu cabinetele in alta parte. Se rupea un lant, asta era senzatia mea. Nu putem sa fim dinamici, ori in sistemul sanitar, totul este dinamic. Cu sanatatea omului se poate intampla ceva intr-o secunda. Totul merge bine pana se intampla o tragedie, si trebuie sa fim cu un pas inainte.

Ce ne puteti spune despre centrele de permanenta? Cate avem la nivel de judet si pe unde se vor mai infiinta?
La momentul actual, avem 5 centre de permanenta la Dobroteasa, Osica, Crampoia, Brastavatu, Visina, si cat de curand facem si Potcoava. si la Draganesti o sa avem sigur spitalul de cronici, eu sper ca pana la vara sa il putem deschide, si pe langa asta vreau sa fac si un centru de permanenta, cu medici de familie si cu ambulanta. Vreau sa unesc un pic ambulanta cu centrul de permanenta, si in acelasi timp sa fie si pentru spitalul de cronici, ca orice cronic poate sa faca o tulburare de ritm, sa intre in vreo criza si atunci am asigurat foarte rapid drumul de la Draganesti la Spitalul de Urgenta din Slatina.

Care ar fi punctele slabe ale sistemul medical din judet, in opinia dumneavoastra?
Au fost mai multe puncte slabe, dar zic eu ca in ultimul timp toata lumea se misca, si nu numai noi, dar mai ales autoritatile locale isi doresc sa faca ceva. Sunt demult in aceasta Directie Sanitara, dar ca acum, sa am primari din toate zonele care ma suna si vor centre de permanenta si asistenti comunitari, nu s-a mai intamplat, e un lucru foarte bun. Medicina de familie isi are asistentii ei, nu au continuitate, au program si atata tot, eu nu pot sa ii oblig. Dar pot sa gasesc alte solutii. Acum am in jur de 68 de asistenti comunitari care sunt asistenti medicali foarte buni si ii am la primarii, platiti de DSP, si lucreaza impreuna cu medicul de familie. Foarte multa populatie nu e asigurata medical, si atunci ce fac cu ei? Trebuie sa-i vada cineva. Am acesti asistenti comunitari, pe care i-am rugat sa se ocupe in primul rand de batranii singuri, copii singuri, de problemele lor. I-am rugat sa anunte primaria de problemele lor, medicul de familie; au munca de teren si eu zic ca e un lucru foarte bun. Nu acopera toate localitatile, si medicina se bazeaza pe medicul de familie, pana la urma, dar eu vin cu ceva in plus. Noi am facut demersuri si i-am rugat si pe domnii primari care au nevoie sa ne faca cereri si noi sa solicitam fonduri, pentru ca eu as vrea sa avem peste tot. Acum am primit cereri de la primari, le inaintam Ministerului Sanatatii si asteptam fonduri pentru tot anul viitor, pentru 101 asistenti comunitari.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți