19.1 C
Slatina
sâmbătă,7 septembrie,2024

Ultimele Articole

Comisarul Cristian Tița, șeful Serviciului Rutier Olt, despre rezultatele la testele cu aparatele DrugTest: „Sunt oarecum 50 la sută pozitive, 50 la sută negative”

- Advertisement -

Comisarul șef Ionuț Ilinca, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu comisarul Cristian Tița, șeful Serviciului Rutier Olt (FOTO dreapta n.r.), și subcomisar Ștefan Mutu, șeful Serviciului Cabinet al IPJ, au susținut marți, 31 octombrie 2023, o conferință de presă în cadrul căreia s-au prezentat activități și rezultatele polițiștilor rutieri din primele nouă luni ale acestui an. Pe lângă cifre, șeful Serviciului Rutier a răspuns la întrebările jurnaliștilor, una dintre acestea având în atenție un subiect arzător, și anume consumul de substanțe psihoactive de către tot mai mulți șoferi care conduc autoturisme și pe care oamenii legii îi opresc în trafic. Iar numărul acestor persoane a crescut în ultima perioadă, recunoaște comisarul Cristian Tița. Cât despre rezultate, acesta a spus că „sunt oarecum 50 la sută pozitive, 50 la sută negative”.

„Într-adevăr, așa cum am precizat și cum ați constatat și dumneavoastră, constatăm o creștere a numărului persoanelor care conduc sub influența substanțelor psihoactive și implicit a numărului de consumatori. În ceea ce privește cazurile pe care noi le-am depistat, până la nouă luni, avem un număr de cazuri relativ egale care au rezultat ca fiind pozitive și cele infirmate. Sunt oarecum 50% pozitive, 50% negative. Au fost 32 de testări pozitive preliminarii. Din cele 32 ne-au fost comunicate rezultatele la aproximativ jumătate. Șapte au fost pozitive, restul negative. Mai sunt restul, care urmează să ne ajungă”, a declarat Cristian Tița.

Șeful Serviciului Rutier Olt a spus și care ar fi cauzele pentru care multe dintre testele preliminarii cu aparatele DrugTest făcute la șoferi, pe drumurile publice din județ, ce au ieșit pozitive, sunt infirmate mai apoi de laboratorul Institutului Național de Medicină Legală: „Cauzele ar putea fi multiple. Nu putem spune cu exactitate dacă este doar vina aparatelor, nu putem spune dacă aparatele pe care noi le folosim au tendința sau pot determina un rezultat fals pozitiv din start. În momentul de față, probabil fiind atât de mulți derivați și atât de multe droguri sintetice care sunt consumate de către persoane, în speță de conducătorii auto, există posibilitatea ca aparatul să detecteze ingerarea unei anumite substanțe sau prezența ei în salivă, ea să nu pătrundă în sânge sau în mostrele biologice pe care noi le recoltăm de la subiect și atunci există posibilitatea ca rezultatul analizei toxicologice de la institutul de medicină legală să vină negativ. Există posibilitatea să nu fie folosit reactivul pentru substanța respectivă. Adică e un derivat, poate substanța principală este un alt tip de drog, și atunci dacă se folosește reactivul pentru ceea ce a determinat aparatul există posibilitatea să nu mai fie. (…) Sunt discuții tehnice la care personalul abilitat din cadrul serviciilor de medicină legală ar putea să răspundă mai bine, dar nu cred că este doar o problemă a aparatelor pe care noi le folosim, fiind certificate pentru conformitate, noi trebuie să luăm măsurile prevăzute de procedură. Atâta timp cât ele sunt certificate să le utilizăm în activitatea noastră, știți că a fost o întreagă dezbatere cu privire la un anumit tip de aparat pe care îl folosim și noi la nivelul serviciului nostru”.

În viitorul apropiat, cel mai probabil până în luna decembrie 2023 așa cum a spus șeful Serviciului Rutier Olt, în dotarea oamenilor legii din județ vor mai primi încă cinci DrugTeste marca Drager5000, de data aceasta mult mai performante, sprijinul financiar de 20.000 de euro venind din partea Artrom Steel Tubes.

„În perioada următoare o să intrăm în posesia mai multor aparate din cele despre care se consideră, și practica o arată, că rezultatele au fost în proporție de aproape 100% confirmate și de Medicina Legală. Atunci încercăm să eliminăm și noi cât mai mult astfel de situații”, a spus Cristian Tița.

Dacă în unele situații rezultatele încă se așteaptă, cum este cazul șoferului depistat drogat în urma accidentului pe care l-a provocat la Mărunței și în care mama lui și-a pierdut viața, în alte spețe, cum este cel al polițistului originar din Caracal, dar care lucrează la Constanța, ce a lovit cu mașina o femeie în localitatea natală, acestea deja au fost primite. Și a reieșit faptul că acesta nu consumase droguri.

„Pentru polițistul implicat în accidentul de la Caracal, că a fost un accident ușor totuși, dar s-a mediatizat. A ieșit pozitiv testul la testarea cu aparatul DrugTest, fiind și băut. În urma verificării și analizelor la Institutul Național de Medicină Legală noi avem confirmarea că nu a consumat droguri. Nu știu prioritatea sau cronologia probelor, cum se analizează. Probabil când sunt măsuri preventive (cum a fost cazul polițistului n.r.), sunt urgentate. (…) Era normal să fie cât mai repede pentru a se stabili concret adevărul”, a adăugat Tița, care a spus și că împotriva sa nu ar mai fi nicio măsură preventivă.

Iar vârsta celor care consumă substanțe interzise și apoi se urcă la volan, fiind depistați apoi de polițiști și în trafic, pare să fie cuprinsă în principal între 18 și 30 de ani, a mai spus șeful Serviciului Rutier Olt: „Din punct de vedere al vârstei subiecților testați, este clar că rezultatele pozitive sunt determinate în mod special în rândul tinerilor. Practic, poți conduce un autovehicul de la 18 ani, pentru categoria B. (…) Între 18 și 30 de ani sunt predispuși practic să consume”.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți