Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Olt recomandă asiguraților din județ care călătoresc în statele membre ale Uniunii Europene să solicite instituției sanitare cardul european de sănătate. Acest document le dă dreptul la asistență medicală devenită necesară în timpul șederii temporare pe teritoriul acestor state. Cifrele CAS Olt arată că numărul oltenilor care solicită acest card este în creștere de la an la an. Anul trecut, spre exemplu, s-au eliberat peste 3.500 de astfel de documente, cu peste 600 mai multe decât în 2023, iar de la începutul acestui an s-au eliberat deja peste 550.
„În anul 2024, Casa de Asigurări de Sănătate Olt a eliberat peste 3.500 de carduri europene de sănătate. Comparativ cu anul 2023, numărul cardurilor eliberate a crescut cu peste 600. De la începutul anului, Casa de Asigurari de Sănătate Olt a eliberat peste 550 de carduri europene de sănătate”, a declarat Constanța Florea, purtător de cuvânt al instituției sanitare.
Pentru a obține cardul european de sănătate, asiguratul trebuie să depună la casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află o cerere însoţită de copia actului de identitate și dovada calității de asigurat.
„Documentele pot fi trimise prin e-mail, poștă, fax, pot fi depuse la sediul instituției sau formularul poate fi completat online. În situația în care se utilizează modalitatea de depunere online, în cererea de depunere se va încărca copia după cartea de identitate precum și dovada calității de asigurat. Transmiterea cererilor se poate face numai de pe teritoriul României, asiguratul trebuie să verifice dacă adresa IP a device-ului nu este în afara teritoriului României. Asiguratul va intra în posesia cardului în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii”, a precizat reprezentantul CAS Olt.
Sursa citată mai arată că în cazul în care circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea cardului european sau dacă există situaţii de urgenţă care ar face necesară eliberarea cardului în mai puţin de șapte zile lucrătoare, casa de asigurări de sănătate va elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului, care conferă asiguratului aceleaşi drepturi ca şi cardul european de sănătate.
„Este foarte important de știut că pe baza acestui card nu se pot solicita tratamente pentru afecţiunile pre-existente călătoriei în străinătate, ci numai pentru problemele de sănătate care apar în timpul sejurului”, a mai spus Constanța Florea, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Olt.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate are o valabilite de doi ani de la data eliberarii și este gratuit, fiind suportat exclusiv din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.