2.3 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Slatina, capitala călușului pentru câteva zile. Cetele de călușari și ansamblurile folclorice au colindat instituțiile din municipiu

- Advertisement -

Slatina este în sărbătoare până la sfârșitul acestei săptămâni, devenind pentru al 24-lea an Capitala călușului. După ce invitații au sosit încă din seara zilei de miercuri, Concursul național al copiilor „Călușul Românesc” a debutat joi, 4 iulie, când cete de călușari, căiuți și călușeri din mai multe județe ale țării, inclusiv Olt, dar și ansambluri folclorice din România și din străinatate, invitații speciali din acest an fiind din Cehia și Italia (Torino), au colindat până aproape de ora prânzului trei mari instituții publice cu sediul în localitatea reședință a județului Olt, și anume Inspectoratul Școlar Județean, Primăria Slatina și Consiliul Județean Olt.

Peste 2.000 de copii și tineri vor fi la Slatina până duminică, 7 iulie, pentru a evolua în fața iubitorilor de folclor, iar în prima zi de concurs, rând pe rând, primii oaspeți au evoluat în fața gazdelor lor, iar la finalul fiecărui moment artistic au făcut schimb de cadouri simbolice.

Momentele artistice au fost oferite de fanfarele „Răsăritul Jegalia” și „Ciocănești”, județul Călărași, Ansamblul Folcloric „Dorulețul” din Tulcea, județul Tulcea, Formația de căiuți „Codrulețul” al Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare şi Sfânt” din Vorona, județul Botoșani, Ansamblul folcloric „Veselia” din oraşul Deta, județul Timiș, Formația de căluşari – Grupul „Vatra” din Torino (Italia) al Școlii de dansuri tradiționale Vatra, Ansamblul folcloric „Mugurașii Cumpenei”, județul Constanța, Formația de căluşeri „Mureșul” din Ilia, județul Hunedoara, Ansamblul folcloric de copii „Vizovjanek” din Vizovice, Cehia, Formația de căluşari „Codrulețul” din Găești, județul Dâmbovița, Ansamblul folcloric „Mugurelul” din Sighetu Marmaţiei, județul Maramureș, Ansamblul folcloric „Balada Dornelor”, din Vatra Dornei, județul Suceava, și Formația de căluşari „Ilie Martin” din comuna Colonești, județul Olt.

La ISJ Olt, dansatorii au fost întâmpinați de Adrian Bărbulete, inspectorul școlar general, care i-a avut alături pe alți colegi de-ai săi din instituția subordonată Ministerului Educației.

„Este o bucurie ca în fiecare an să avem alături de noi acești copii deosebiți, copii care sunt mesagerii tradițiilor, portului popular și identității naționale, cei care ne fac mândri că suntem români și duc mai departe aceste valori care trebuie din ce în ce mai mult promovați. Am păstrat și obiceiul călușului. Este o tradiție oltenească ca cei care vin în gospodăria respectivă să fie primiți cu covrigi, cu băuturi răcoritoare și cu bănuți. Este ceva de tradiție și bineînțeles că facem și noi acest lucru pentru că Dumnezeu ne ajută și ne învață de fiecare dată să fim mai buni, mai consecvenți și să muncim pentru a ne perpetua aceste tradiții și obiceiuri mai departe”, a declarat șeful învățământului oltean.

Iar la Primăria Slatina, gazdele invitaților de la „Călușul Românesc” au fost primarul Emil Moț, viceprimarii Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, dar și alți angajați din primărie.

„Timp de câteva zile, Slatina va fi, pentru dumneavoastră, casa voastră. Nea Iliuță Brăileanu este omul acestui concurs și vă pot spune că este un tezaur de om, un om implicat să ducă la bun sfârșit tot ce își propune. Este purtătorul tradițiilor, iar dacă nu era dânsul, această tradiție, acest dans al călușarilor și, bineînțeles, această muzică oltenească a noastră nu erau unde sunt acuma. Slatina este casa voastră pentru câteva zile, să vă simțiți bine, să vă distrați, să aveți succes la concurs și, bineînțeles, să îl ascultați pe marele nostru maestru, pe Iliuță Brăileanu, fără de care această tradiție nu era unde este acuma. Dragi călușari vreau să văd cum câștigați, să aveți succes, să aveți distracție la Slatina”, a spus edilul.

Prin dansurile lor tradiționale, copiii au transmis multă emoție și celor care i-au urmărit în fața Consiliului Județean Olt. Bucuroși de oaspeți au fost Marius Oprescu, președintele CJ Olt, unul dintre vicepreședinții instituției, Virgil Delureanu, dar și alți salariați ai celei mai importante instituții administrative din județ. După ce au aplaudat fiecare moment artistic și Oprescu, la fel ca și Emil Moț, primar al Slatinei, a ținut să-i răsplătească pe călușari cu bani în timpul dansului acestora.

„Așa cum spunea și domnul Brăileanu, suntem la a XXIV-a ediție, peste 2.000 de participanți la acest eveniment. De astăzi ( joi, 4 iulie n.r.) încolo, timp de câteva zile, 60 de formații din județul Olt, 20 de formații din țară, dar și două formații internaționale sunt la noi în municipiu. Asta arată, încă o dată, că Slatina este adevărata Capitală a călușului românesc. Și mai arată un lucru arată, că acest dans specific românesc, pe care nu-l găsim în foarte multe locuri, va avea viitor și va fi dus mai departe de toți acești copii care participă an de an la acest eveniment. În județul Olt, de la Rusalii încoace, se joacă călușul în fiecare zi și încă nu s-a oprit. Este un lucru foarte bun că aceste tradiții sunt duse mai departe de către acești copii. Vreau să felicit și eu instructorii, profesorii și părinții pentru că reușesc să insufle acestor copii acest dans minunat și ducerea tradițiilor românești mai departe și sunt convins că acești copii, cu siguranță, iubesc România. Felicitări și mult succes tuturor”, a spus președintele forului județean Olt.

În finalul fiecărei reprezentanții de la instituțiile din Slatina, toți cei prezenți s-au prins în tradiționala horă a prieteniei.

Profesorul Ilie Brăileanu, director al Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, a ținut să-i invite pe slătineni la parada portului popular care va fi joi seara, cu începere de la ora 19:00, pe principala arteră a Slatinei, bulevardul Alexandru Ioan Cuza, de la fostul Magazin Oltul și până la Parcul Tineretului, unde va fi concursul călușăresc, dar și tabloul coregrafic „Nu e român ca olteanul!”: „Concursul nostru a debutat cu aceste demonstrații de virtuozitate ale formațiilor participante la cea de-a 24-a ediție a evenimentului maraton ‘Călușul Românesc’. Cu toții am văzut cu plăcere programul prezentat de ansamblul din Cehia și impresionantă a fost și demonstrația de virtuozitate a călușărilor români, copii români care locuiesc în Torino, Italia, și pe această cale vreau să îl felicit din nou pe coregraful Iurie Răileanu, originar din Republica Moldova, pentru această inițiativă. Au fost 400 de copii care au lansat cu virtuozitate și cu plăcere ne pregătim pentru paradă și invităm locuitorii municipiului nostru în număr cât mai mare să vadă tabloul coregrafic pe care l-am pregătit”.

Spectacolul concurs va începe de la ora 20:00 pe scena amplasată în aer liber, în zona de agrement de lângă Gara Slatina.

Organizatori ai întregului eveniment sunt Palatul Copiilor Slatina, Primăria și Consiliul Local Slatina, Consiliul Județean Olt, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, și Inspectoratul Școlar Județean Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți