Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au desfășurat, de la începutul anului 2025 și până la această dată, zeci de activități de verificare a respectării obligațiilor legale ce revin deținătorilor de câini periculoși sau agresivi, în conformitate cu prevederile Legii 205/2004 privind protecția animalelor, Ordonanței de Urgență a Guvernului 55 din 2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. S-au constatat mai multe nereguli, fiind aplicate 55 de amenzi, în cuantum de peste 60.000 de lei.
Inspectorul Claudiu Șerban, purtător de cuvânt al IPJ Olt, a dacelrat că, până în prezent, au fost efectuate 64 de controale pe raza județului Olt, atât în mediul urban, cât și în cel rural.
Pe lângă amenzile aplicate, oamenii legii au constatat și patru infracțiuni, în aceste cauze fiind întocmite dosare penale.
„Acțiunile nu au avut un caracter punitiv, ci unul preventiv și informativ, scopul principal fiind acela de a contribui la creșterea siguranței publice și la asigurarea bunăstării animalelor. În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 60.500 de lei. De asemenea, au fost identificate patru infracțiuni, fiind întocmite dosare penale pentru fapte prevăzute de Legea nr. 205/2004, respectiv «intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților». Reamintim cetățenilor că deținerea unui animal presupune nu doar afecțiune, ci și responsabilitate”, a spus inspectorul Șerban.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Olt vor continua să desfășoare în județ activități de informare, prevenire și control și în perioada următoare, pentru ca atât oamenii, cât și animalele, să trăiască într-un mediu sigur și echilibrat.polițiștii