Surse: Premier prin rotație, dar nu Cîțu. Ce condiții pune PSD

Negocierile pentru programul de guvernare dintre PSD și PNL sunt aproape finalizate, însă cele două partide nu au decis cu ce nume de premier vor merge la Palatul Cotroceni. Surse din conducerea PSD spun, pentru Digi24.ro, că s-ar fi agreat varianta premierului prin rotație, însă social democrații resping nominalizarea lui Florin Cîțu.

Deși liderul PSD Marcel Ciolacu declara că una dintre variantele discutate de partide ar fi ca la Cotroceni să se meargă cu o propunere de premier prin rotație, fiind vorba de cei doi președinți ai PNL și PSD, surse de la vârful partidului spun că social democrații nu-l vor accepta pe Florin Cîțu premier. 

Una dintre variantele luate în calcul de PSD este rotația premierilor, însă prima opțiune să fie Nicolae Ciucă, o propunere care ar fi acceptată și de președintele Klaus Iohannis. 

Liderii celor două partide au tot amânat zilele acestea o discuție tranșantă în legătură cu numele premierului. Pe de  o parte pentru că au încercat să finalizeze programul de guvernare, pe de altă parte din cauza ambițiilor lui Florin Cîțu de a fi premier. Eliminarea lui Cîțu de pe lista scurtă ar fi compromis și restul discuțiilor, susțin surse politice.

Cîțu se confruntă și în interiorul partidului cu o opoziție. Spiritele liberalilor sunt destul de încinse din cauza aceasta, încă de săptămânile trecute, când Florin Cîțu a fost acuzat de colegi, în special de grupul ardelenilor, că l-a sabotat pe Nicolae Ciucă, fostul premier desemnat, în cadrul negocierilor pentru formarea guvernului.

Voci din conducerea PNL spun că, în cazul în care Florin Cîțu ar încerca din nou, în cadrul ședințelor BEX și BPN al PNL, să se impună ca și propunere a partidului pentru postul de premier, va întâmpina rezistență și ar risca chiar „să fie președintele cu cel mai scurt mandat din istoria partidului”.

În același timp, o altă miză importantă a negocierilor dintre partide este ministerul Finanțelor. În negocieri, varianta de lucru a fost ca partidul care dă premierul să nu primească ministrul finanțelor. Astfel, dacă premierul va fi la PNL, ministerul Finanțelor va ajunge la PSD, urmând ca PNL să ia celălalt minister avizator-ministerul Justiției. 

sursa: Digi24.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<