Așa arată tratamentul administrat într-o singură zi unui pacient COVID la ATI. Mahler: Nu se poate compara costul cu cel al unui vaccin

Reprezentanții CNCAV au postat pe pagina de Facebook RO Vacinare o imagine cu tratamentul pentru o zi administrat unui bolnav de COVID internat la terapie intensivă. Beatrice Mahler, directorul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București spune că nici nu poate fi vorba de o comparație între costul tratamentul și costul unui vaccin.

„O imagine cât o mie de cuvinte: tratamentul pentru o singură zi la terapie intensivă a unui bolnav de COVID-19!”, scriu reprezentanții CNCAV pe Facebook.

„Acesta este tratamentul pentru o singură zi la terapie intensivă a unui bolnav de COVID-19. Alternativa este simplă și sigură: vaccinarea. Prin vaccinarea cu schemă completă se reduce considerabil riscul de infectare, de transmitere, de spitalizare și deces”, au mai scris aceștia pe rețeaua socială.

De asemenea în postare se precizează că se va reveni cu o postare în care va fi prezentat tratamentul unei persoane care a rămas cu sechele după trecerea prin boală.

Beatrice Mahler, directorul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București: Este un tratament care ajută pacientul din Terapie Intensivă să depășească acele momente extrem de critice. Este un tratament suportiv, are nevoie de foarte multe ori de antibiotic, are nevoie de protectoare gastrice, de tratament anticoagulant, de tratament care să susțină inima, de soluție perfuzabilă, pentru că dificultatea de a se alimenta este extrem de mare, de tratament care să susțină toate funcțiile organismului, funcții care sunt profund afectate.

Dacă lucrurile evoluează într-o formă favorabilă pentru pacient, durata medie de spitalizare la „Marius Nasta” a fost de 9 zile. Sunt pacienți care au nevoie și de 3 săptămâni în Terapie Intensivă, iar asta nu înseamnă că depășirea momentului de terapie intensivă înseamnă finalizarea terapiei cu tratamente specifice. Și înainte de terapie intensivă, și după terapie intensivă, numărul de medicamente adjuvante pentru menținerea funcților cardiovasculare, renale, funcționării echilibrate a organismului, diferă, dar cu siguranță tratamentul de care are nevoie un pacient este complex, este multiplu, necesită administrare – dacă vorbim de ATI – aproape în totalitate pe cale venoasă, de aceea pacienții vor necesita cateter, pe lângă protezarea respiratorie.

Aș merge pe mai multe paliere. Dacă vorbim de vaccin, avem un singur ac, o singură injecție, deci frica de ac este combătută, dacă ne uităm câte soluții perfuzabile sunt în imagine. Pe de altă parte, costul nici nu poate fi comparat, costul efectiv al vaccinului, cu costul medicației cumulată. Dar avem și costuri pe care nu le putem pune pe hârtie. Costuri care înseamnă numărul de zile în care nu putem să ne desfășurăm activitatea zilnică, numărul de zile în care suntem obligați, pentru a lupta pentru viața noastră, să stăm pe un pat de spital, numărul de zile pe care trebuie să-l petrecem ulterior pentru a ne reveni după boala atât de severă, și costurile economice pentru tot sistemul de sănătate, pentru că boala unui pacient, atunci când vorbim de COVID, înseamnă și boala unor colegi, sau a unor membri din familie care au fost lângă el și care sunt și ei parte a acelui lanț de transmitere a infecției. Prin urmare, sunt costuri multiple, nu doar cele care se referă strict la costul medicației.

sursa: Digi24.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<