16.2 C
Slatina
sâmbătă,4 mai,2024

Ultimele Articole

Tuberculoza ramane in continuare o amenintare la adresa tuturor

- Advertisement -

TBC-ul este cea mai raspindita si mai persistenta boala infectioasa la om. Aproximativ o treime din populatia globului este infectata cu mycobacteria producatoare, iar fiecare individ cu tuberculoza activa poate infecta in medie intre 10 si 15 persoane pe an. Specialistii din cadrul Directiei de Sanatate Publica Olt avertizeaza populatia ca factorii de risc in aparitia bolii o reprezinta contactul cu pacientii bolnavi de TBC, prezenta maladiilor cronice, ce compromit raspunsul imun adecvat – etilismul cronic, infectia HIV/SIDA, tabagismul; alti factori mai sunt poluarea mediului casnic, noxele profesionale, conditiile precare de trai, alimentatia precara.
Tuberculoza se transmite preponderent pe cale aeriana (prin aer). Sursa este bolnavul de tuberculoza pulmonara, care tuseste, vorbeste, stranuta sau cinta. Microbii se elimina prin aer si sunt inhalati de catre cei din jur, motiv pentru care orice persoana aflata in apropierea bolnavului poate face boala.
Cei mai sensibili sunt insa copiii, care pot face tuberculoza pulmonara dar si alte forme grave de tuberculoza (tuberculoza osoasa, renala, meningita etc).
Mai grava este transmiterea, in acelasi mod, a tuberculozei cu germeni rezistenti, care poate aparea atat la persoanele care au intrat in contact cu un bolnav de tuberculoza si nu si-au facut controlul periodic la medicul specialist, cat si la majoritatea bolnavilor care au avut tuberculoza cu microbi sensibili la tratament, dar care au intrerupt tratamentul din proprie initiativa sau nu au respectat medicatiile de tratament (doza, orar.)

Cum apar microbii rezistenti

Cind bolnavul face tuberculoza pentru prima data, microbii sunt in majoritatea cazurilor sensibili la tratament, dar bolnavul se simte bine si nu intelege de ce trebuie sa mai continue tratamentul. El se simte bine deoarece au inceput sa moara microbii din plamanii lui, ucisi de medicamente.
Daca nu face tratament corect si complet pina cind mor toti bacilii Koch, apar microbi rezistenti la tratament si se inmultesc. Caracteristica bacilului tuberculozei este ca poate fi distrus doar de o asociere de medicamente. Un singur medicament / antibiotic nu-l omoara. Tuberculoza se trateaza cu mai multe medicamente pe o perioada de mai multe luni.
Microbii devin rezistenti la un medicament, la doua, la trei, sau la toate medicamentele antituberculoase. Nerespectarea tratamentului duce la aparitia rezistentei la medicamente, care poate fi mortala.

Manifestari clinice

Manifestarile clinice ale acestei boli sunt tusea pe durata a cel putin trei saptamani, dispneea progresiva (lipsa de aer), expectoratia sputei, hemoptizia, lipsa poftei de mancare, transpiratii nocturne, febra, scaderea in greutate.

Profilaxia tuberculozei

Deoarece TB este o maladie contagioasa, cu un agent patogen cunoscut, profilaxia ei se poate realiza pe cateva cai, care nu se exclud, ci sunt complementare: profilaxia sociala si sanitara, profilaxia specifica (vaccinarea si revaccinarea BCG) si chimioprofilaxia.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți