21.2 C
Slatina
sâmbătă,4 mai,2024

Ultimele Articole

Numarul cazurilor de infarct acut miocardic, in crestere fata de anul trecut

- Advertisement -

Potrivit dr. Mircea Andritoiu, medic primar al sectiei Cardiologie din cadrul SJU Slatina, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, dar si inaintarea in varsta cresc riscul aparitiei infarctului miocardic. in ultimii 20 de ani, s-a remarcat o crestere a incidentei infarctului miocardic acut la barbati din ce in ce mai tineri. Tulburarile metabolismului, in special cresterea colesterolului si a trigliceridelor, reprezinta factori care agraveaza evolutia arterosclerozei si predispun la aparitia infarctului miocardic acut, a declarat Mircea Andritoiu. Potrivit acestuia, riscul aparitiei acestei afectiuni in randul femeilor creste dupa instalarea menopauzei.
Pana la menopauza, femeile sunt protejate de hormonii estrogeni, care incetinesc in evolutie ateroscleroza. Dupa menopauza, numarul cazurilor inregistrate la femei il egaleaza pe cel al cazurilor inregistrate la barbati. La cinci, sase ani de la instalarea menopauzei se inverseaza raportul patologiei cardiovasculare, adica femeile fac mai frecvent astfel de boli decat barbatii a spus medicul cardiolog.

Riscul major al infarctului este moartea subita

inlaturarea factorilor de risc la persoanele predispuse la infarct poate preveni sau intarzia aparitia afectiunii.
Riscul major al infarctului miocardic acut il reprezinta moartea subita, boala fiind descoperita la necropsie. De precizat este faptul ca daca factorii de risc sunt tratati la momentul oportun, inca din copilarie sau adolescenta, pot sa previna sau sa intarzie aparitia infarctului miocardic acut la cineva care este predispus, a mai spus dr. Andritoiu. Potrivit specialistului, simptomele infarctului miocardic sunt durerea toracica prelungita si intensa care, in unele cazuri, se extinde dincolo de torace, catre umarul stang si brat, catre spate si, uneori, catre dinti si mandibula, greturi, varsaturi.

Mortalitatea infarctului miocardic acut a scazut in ultimii 20 ani

Acum 25 de ani cand mi-am inceput eu cariera, mortalitatea infarctului miocardic acut era ridicata, cam 20-25% din cazuri, adica unul din patru pacienti murea. in momentul acesta, datorita metodelor moderne de diagnosticare si tratament, mortalitatea a scazut la 6-8%, a mai spus medicul. Acesta a precizat ca sansele de supravietuire ale unei persoane care a suferit un infarct cresc simtitor daca aceasta este adusa cat mai rapid la spital. Cu cat ajunge mai repede, si vorbim, de ora de aur, daca ajunge in prima ora sansele lui de supravietuire sunt aproape 100%, sigur, depinde de localizarea si marimea acestuia. Daca pacientul vine in ora de aur sau in primele sase ore, poate fi salvat. Noi facem tromboliza chimica si am avut foarte putine decese la o tromboliza, a conchis Mircea Andritoiu. (n.red – tromboliza – metoda terapeutica ce consta in injectarea unei substante capabile sa dizolve un cheag sangvin)
Cardiologii atrag atentia ca cei patru factori majori de risc sunt fumatul, stresul, alimentatia necorespunzatoare si sedentarismul.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți