6.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Vaccinul antigripal, intre falsuri si efecte adverse

- Advertisement -

Tom Jefferson a semnat mai multe articole care denunta unele practici la nivel mondial in domeniul sanatatii. Potrivit acestuia, vaccinurile antigripale nu au deloc efect asupra copiilor cu varste de pana la doi ani si nu numai. Pentru copiii de sub 2 ani, vaccinurile au efect de placebo (adica deloc), iar pentru oamenii varstnici este mai indicat sa se spele cat mai des pe maini si sa aiba un stil de viata sanatos decat sa mearga la medic ca sa se vaccineze, scrie Jefferson (Ehgartner, Bert., Lob der Krankheit, 2004, 277), citat de dr. Christa Todea-Gross in revsita romaneasca Axa.
Jefferson spune pe fata unde este problema: Ar fi momentul ca cei care fac Lobby in cadrul OMS-ului si a Ministerului Sanatatii din SUA sa fie indepartati fiindca expertii din domeniul gripei (Influenza) recomanda populatiei produsele lor – asa cum o fac si cei care isi vand aspiratoarele pentru a scapa de marfa – de parca am fi cu totii o gloata de idioti (Ehgartner, Bert., Lob der Krankheit, 2004, 278).
Tom Jefferson, sustine dr. Christa Todea-Gross, vrea sa accentueze prin aceasta declaratie dura pe care o face si lipsa unor studii de calitate. Studiile oficiale, afirma Jefferson, sunt facute intr-un mod cu totul disproportionat: cei vaccinati sunt in majoritatea cazurilor oameni sanatosi, in vreme ce grupa de control (cei nevaccinati) o reprezinta in majoritatea cazurilor batrani bolnavi de gripa care se simt prea slabiti si bolnavi pentru a se deplasa la medic. Deci nu este de mirare ca decesele sunt multe la acest grup de oameni.
O publicatie din octombrie 2007, a unui grup de oameni de stiinta apartinand Institutului National de Sanatate din SUA, scrie dr. Christa Todea-Gross, arata ca eficienta vaccinului antigripal la varstnici este mult exagerata. Ca si Jefferson, ajung si ei la aceleasi rezultate. Daca ar fi sa existe o eficienta a vaccinului antigripal la varstnici, ea ar trebui dovedita, dar la ora actuala nu exista niciun studiu pe care ne putem baza cu adevarat. Statisticile din SUA din ultimii 20 de ani arata ca vaccinul antigripal nu a influentat deloc mortalitatea la varstnici. Nu exista niciun indiciu in acest sens. Desi oamenii batrani se lasa mult mai des vaccinati in ziua de azi si procentul celor vaccinati impotriva gripei a crescut de la 15% in 1980 la 65% in anul 2000, nu s-a observat o scadere a cazurilor de boala. Dimpotriva, ea a crescut usor (Simonsen L et al. Impact of Influenza vaccination on seasonal mortality in the US elderly population , Arch Intern Med 2005; 165 (3):265-272). Dar acest lucru nu este un fenomen american, ci apare in toate tarile unde se foloseste vaccinul antigripal. Spre exemplu in Italia, o echipa de experti de la Universitatea din Bari arata ca, desi procentul varstnicilor vaccinati a crescut de la 5% in anii’70 la 65% in 2001, nu s-a constatat niciun efect pozitiv (Rizzo C et al.Influenza-related mortality in the Italian elderly: no decline associated with increasing vaccination coverage, Vaccine 2006 ;24;6468-6475). in Germania statistica arata ca la copii mai mici de 5 ani, a fost un singur deces in 2005 iar in 2004 au fost 2 cazuri. Dar acest lucru nu se datoreaza vaccinurilor. Gasim si la aceasta grupa de varsta o totala ineficienta a vaccinului antigripal. Studiul facut pe copiii mai mici de 2 ani de catre grupul Cochrane arata ineficienta vaccinului antigripal, acesta avand doar un efect placebo. ( Jefferson et al. Assessment of the efficacy and effectiveness of influenza vaccine in healthy children:systematic review,Lancet 2005;365:773-780). Pentru Oficialitatile din SUA acest lucru nu a constituit insa un obstacol in recomandarea vaccinului antigripal tuturor sugarilor sanatosi, in varsta de 6 luni, si asta fara a avea publicat un studiu de siguranta pentru aceasta grupa de varsta.

Utilizarea vaccinului se face fara studii serioase

Siguranta vaccinului antigripal este practic nula; nu exista studii care sa ne afirme siguranta acestui vaccin: pentru copii exista un singur studiu oficial, mai vechi, efectuat la 35 de copii, iar la varstnici exista 5 studii date publicitatii care se intind doar pe o saptamana dupa vaccinare si numarul celor vaccinati luati in studiu este sub 3000. Avand in vedere ca anual sunt vaccinati milioane de oameni, acest gol imens al unor studii de specialitate este pur si simplu imposibil de acceptat. (Francioni 1996).
Efectele secundare ale vaccinului sunt numeroase si ele se inmultesc odata cu varsta si mai ales cu repetarea lor anuala, astfel incat sunt afectati mai grav 14% dintre oamenii de peste 65 de ani si 30% din cei trecuti de 75 de ani; avand in vedere ca anual este nevoie de schimbarea tipurilor de virus din vaccin, apari si reactii secundare noi, inclusiv cazuri de deces. Spre exemplu in Israel, in 2006, au murit mai multi oameni varstnici dupa vaccinul antigripal, motiv pentru care s-a sistat vaccinarea. in anul 1976, fiind o epidemie de gripa in SUA, au fost vaccinati 50 de milioane de oameni antigripal si s-au constatat mii de cazuri de sindrom Guillain – Barre (pareze si paralizii nervoase postvaccinale), motiv pentru care s-a oprit vaccinarea (Herald Tribune 2006).

Reactii adverse

Vaccinul antigripal poate provoca la oamenii cu o predispozitie genetica o reactie autoimuna impotriva tesutului nervos, ceea ce duce la demielinizarea acestuia; in consecinta are loc o lezare mai mult sau mai putin importanta a nervilor sau a neuronilor ( celule nervoase) sau a maduvei spinarii, scrie dr. Christa Todea-Gross. Sindromul Guillain -Barre este o reactie adversa grava, de temut a vaccinului antigripal. Legatura intre aceasta afectiune si vaccin a fost dovedita si recunoscuta ( Bryan 1977, Juurlink 2006, Souayah 2007). intre anii 1991-1999, in SUA au fost relatate 382 de cazuri, majoritatea debutand in primele 2 saptamani de la vaccinare; in 2004 au fost anuntate 31 de cazuri care au debutat in primele 6 saptamani de la vaccin (Souayah 2007). Frecventa acestui sindrom este de 4 ori mai mare dupa vaccinul antigripal decat dupa DTP (Geier 2003); au fost relatate si alte afectiuni nervoase precum disfunctii ale vezicii urinare, tulburari in dinamica sexuala, ameteli si tulburari de mers (Wells 1971, Ehrengut 1977, Hennessen 1977, Poser 1982, Bakshi 1996), mai arata dr. Christa Todea-Gross. Potrivit acesteia, studiile cunoscute la ora actuala nu arata nicio eficienta a vaccinului antigripal, iar folosirea lui in masa demonstreaza un interes pur finaciar. Nu s-a dovedit ca vaccinul scade frecventa bolii, a complicatiilor acesteia sau a mortalitatii; dimpotriva, vaccinul are efecte secundare in timp care nu se doresc a fi cunoscute. Copiii si astmaticii au de suferit in urma vaccinarii; prezenta unor substante toxice in vaccinul antigripal precum mercurul din Thiomersal sau aldehida formica, provoaca in timp boli grave, neurologice, in special la copii si varstnici. Virusurile gripale din vaccin ne scad imunitatea si ne predispun spre alte boli, deseori mai grave, concluzioneaza Christa Todea-Gross.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți