12.3 C
Slatina
duminică,5 mai,2024

Ultimele Articole

Evaluari pentru elevii claselor a II-a, a IV-a si a VI-a, in luna mai

- Advertisement -

Informatiile au fost postate la sfarsitul saptamanii trecute pe site-ul MECTS, impreuna cu metodologiile de organizare a evaluarii competentelor fundamentale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a. Conform sursei, in anul scolar in curs, aceste evaluari se vor desfasura in perioada 9-23 mai, prin administrari pilot, pe un esantion de elevi stabilit la nivel national, de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE); lista unitatilor de invatamant care compun acest esantion cuprinde 86 pentru clasa a II-a, 136 pentru clasa a IV-a, si 86 de scoli pentru clasa a VI-a. Activitatea de pilotare vizeaza instrumentele de evaluare si procedurile de organizare a acestor evaluari. Testele care vor fi administrate, precum si baremele de corectare aferente, sunt elaborate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare, se arata in comunicatul de presa postat pe site.
Astfel, la clasa a II-a, testele contin doua sectiuni: prima vizeaza competentele de receptare-producere a mesajelor, in vreme ce a doua abordeaza competente de matematica. Rezultatele obtinute la evaluarea competentelor fundamentale la finalul clasei a II-a sunt valorificate prin elaborarea planurilor individualizate de invatare, consemnarea lor in portofoliul educational al elevului, respectiv informarea parintilor sau a tutorilor legal instituiti asupra stadiului formarii si dezvoltarii competentelor evaluate.
Evaluarea elevilor la finalul clasei a IV-a va include urmatoarele discipline: limba romana, limba materna – pentru elevii care studiaza in limbile minoritatilor nationale – si matematica. Evaluarea nu se finalizeaza printr-o nota sau printr-un calificativ sumativ, iar rezultatele evaluarii fiecarui test vor contribui la realizarea unui scor mediu national al performantelor elevilor pe competentele fundamentale si vor fi utilizate de CNEE pentru realizarea unor studii si cercetari de diagnoza a sistemului de invatamant primar.
Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a are ca scop optimizarea invatarii, elaborarea, acolo unde este cazul, a planurilor individualizate de invatare si preorientarea scolara catre un anumit tip de liceu. Testele contin doua sectiuni corespunzatoare probelor transdisciplinare evaluate: limba si comunicare, respectiv matematica si stiinte. La nivel judetean, scolile alese pentru evaluari sunt: pentru clasa a II-a – scoala cu clasele I-VIII din Poganu si Colegiul National Vocational Nicolae Titulescu din Slatina; pentru clasa a IV-a au fost alese scoala cu clasele I-VIII Dumitru Popovici din serbanesti, scoala cu clasele I-VIII din Curtisoara, scoala cu clasele I-VIII Nicolae Titulescu din localitatea cu acelasi nume, si scoala cu clasele I-VIII Virgil Mazilescu din Corabia. La clasa a VI-a evaluarile se vor sustine la Tia Mare – scoala cu clasele I-VIII Leonida Marineanu, si la scoala cu clasele I-VIII nr. 1 din Caracal.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți