4.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Deficit de personal pe trei secții ale Spitalului Slatina. La Radiologie sunt medici și cu opt-nouă gărzi pe lună

- Advertisement -

Pentru că pandemia COVID-19 a trecut, pentru moment, la Spitalul Județean de Urgență Slatina s-au prezentat în ultima perioadă tot mai mulți pacienți cu diverse probleme medicale. Faptul că adresabilitatea a crescut, pe unele secții este acum deficit de personal, gărzile fiind tot mai greu acoperite mai ales la Cardiologie, Radiologie și Nefrologie.

Deficitul de medici este mai ales la specialitățile căutate de mulți în clinicile medicale private, a spus doctorul Florin Popa, directorul medical al SJU Slatina (foto stânga n.r.), în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc vineri în ambulatoriul unității spitalicești. Volumul cel mai mare de muncă este mai ales la Radiologie, unde există medici care au și câte opt-nouă gărzi de făcut într-o lună.

„Există deficit de medici pe anumite secții, ne chinuim să găsim medici specialiști sau rezidenți de ultim an pe Cardiologie, Radiologie, Nefrologie, sunt specialități care le permite să lucreze fie în mediul privat, fie în spitale mai mici unde este mai puțin de muncă. Să vă dau un exemplu, este vorba despre o colegă de pe Radiologie care a preferat să plece la Spitalul Băilești, la un spital orășenesc, și să nu vină la noi, unde avem CT, avem RMN. Din punct de vedere al activității medicale un medic se dezvoltă la Slatina. Explicația este simplă, la noi este foarte mult de muncă, îi înțeleg și încercăm să-i sprijinim pe colegii de la Radiologie care au ajuns la opt-nouă gărzi pe lună, într-o gardă se fac și 80 de ecografii, 70 de radiografii și 30 de CT-uri. Este un volum de muncă foarte mare”, a declarat chirurgul plastician Popa.

Probleme există și la Secția Cardiologie, unde gărzile se fac inclusiv cu medici care vin de la Craiova și au contracte încheiate cu SJU Slatina.

„La Cardiologie derulăm un concurs de rezidenți de ultim an, trebuie să ni se atribuie încă un post de rezident cardiolog de ultim an, am găsit un medic care se va prezenta la concurs, un medic ce se specializează în Cardiologie intervențională, mai este un post de medic cardiolog rezident, este vorba de un tânăr medic rezident în ultimul an, care la fel se pregătește în Cardiologie intervențională. Avem un doctor care face deja gărzi la noi, șefă de promoție de la UMF Craiova, avem perspective bune la Cardiologie, avem medici tineri, dar încă nu acoperim deficitul de medici. Patologia cardiacă vasculară este una însemnată, adresabilitatea este crescută, avem foarte mulți pacienți. Cinci medici avem pe Secția de Cardiologie, care are 70 de paturi, gărzile sunt acoperite cu medici cu contracte. Am întâlnit și 20 de internări într-o gardă”, a mai precizat directorul medical al Spitalului Slatina.

Ca să vină și mai mulți doctori tineri, reprezentantul celei mai mari unități medicale din județul Olt spune că vor ca aceasta să fie acreditată în pregătirea de medici rezidenți.

„Încercăm să diversificăm, să ne acredităm pentru pregătirea de medici rezidenți, a fost un ordin dat în 2019 prin care atât spitalele județene, cât și anumite clinci private pot să se acrediteze în vederea de pregătire pentru rezidenți. Am discutat în cadrul Consiliului Medical, încercăm să facem o hartă pentru specialitățile care pot și vor să pregătească rezidenți să întocmim documentația necesară pentru Ministerul Sănătății. Ar fi un lucru extraordinar dacă s-ar reuși acest lucru, i-ar stimula foarte mult să aibă în pregătire medici tineri”, a subliniat medicul Florin Popa.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți