15.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Oltenii promoveaza imaginea Romaniei la Praga

- Advertisement -

Evenimentul, aflat la prima sa editie, este organizat de Institutul Cultural Roman de la Praga, impreuna cu Ambasada Romaniei in Republica Ceha si Asociatia Romanilor din Republica Ceha, parteneri fiind Primaria Praga, Muzeul National, Consiliul Judetean Olt, Primaria municipiului Slatina, Primaria comunei Cezieni, Asociatia Culturala Center Inter Art – Centrul International de Arta Romania si Centrul Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Olt.
Festivalul Traditiilor Romanesti de la Praga se va desfasura in cursul zilei de duminica, intre orele 13:00 – 19:00, la Muzeul Etnografic din Parcul Kinský, potrivit site-ul Institutului Cultural Roman scopul manifestarii fiind de a prezenta atat publicului ceh cat si celui roman demonstratii de arta, muzica si dans popular prin intermediul carora sa promoveze imaginea Romaniei peste hotare: Calusul romanesc si suite de jocuri populare, arte si mestesuguri romanesti din zona Olteniei, cantece populare traditionale, expozitie de arta fotografica inspirata din traditii si obiceiuri etc. 29 mai va fi o zi incarcata de evenimente pentru artistii olteni, acestia fiind implicati intr-un program artistic, mestesuguri si traditii romanesti, precum si expozitii permanente. Ansamblul Folcloric Ghiocelul din comuna Cezieni va prezenta suita mixta Joiana – Joiana, Alunelul, Trei-pazeste, Boiereasca, Mereu; suita mixta Toculetul: Sarba, schioapa, Alunelul Tocu’, Trei-pazeste; Ceata de calusari de la Cezieni – traditionalul dans barbatesc Calusul, solista vocala Daniela Voicu de la Ansamblul Folcloric Pomul Vietii din Bals – Neicuta olar frumos, Frunzulita de cicoare, Neica dupa-un an de zile, Asa-i omul cat traieste; rapsodul Ion Creteanu, directorul Ansamblului Profesionist Doina Oltului Slatina va sustine un recital, din spectacol nelipsind momentele oferite de Ansamblul Kodrjanka si Rodica Stegarescu. Mestesugul costumului popular va fi prezentat de mesterul popular Olguta Alexandra Filip, mestesugul olaritului de mesterul popular Trusca stefan, mestesugul incondeirii oualor de mesterul popular Daniela Voicu, bucataria traditionala romaneasca (mamaliguta, sarmalute, paine in test, etc.) fiind si ea la loc de cinste. Din peisajul Festivalului Traditiilor Romanesti nu vor lipsi nici expozitii permanente: arta fotografica -Obiceiuri si traditii romanesti de Valeru Ciurea, prezentare de carte – George Smarandache cu Lumea satului. Monografie povestita. Vol.1, Lumea satului. tarina si drumul de asfalt. Vol.2, Lumea satului. De la uluci la porti de fier si gard de ciment. Vol.3, Gabriela Rusu Pasarin, Valeru Ciurea de la CJCPCT Olt cu Troitele si crucile de hotar, Cojocul si ceramica de Vadastra, Gheorghe Tanase – mesterul lemnului, Eugen Ionescu de la Slatina la Paris,Judetul Olt – Album de traditii si obiceiuri. Seara romaneasca de la Praga se va incheia cu proiectia filmului documentar-artistic Zestrea Romanilor. tara Oltului de Jos, prezentator al tuturor momentelor fiind olteanul Valeru Ciurea.
Premergator acestei actiuni, pe data de 28 mai, artistii romani vor fi inclusi in programul Festivalului international de mare anvergura <>, aflat anul acesta la cea de-a XVIII-a editie si care se desfasoara in perioada 26-30 mai, fiind dedicat minoritatilor nationale si grupurilor etnice din Praga, se mai arata pe site-ul icr.ro.Astfel, sambata, membrii Ansamblului Folcloric Ghiocelul din Cezieni vor lua parte la o defilare in costume populare, iar la standul mesterilor populari se vor afla Olguta Alexandra Filip cu mestesugul costumului popular, stefan Trusca cu mestesugul olaritului si Daniela Voicu cu mestesugul incondeierii oualor (cele zece motive traditionale incondeiate pe oua).
Delegatia Oltului va pleca spre capitala Cehiei, Praga, inca de vineri, si se va intoarce in judet la inceputul saptamanii viitoare.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți