10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ce responsabilități au proprietarii pentru casa închiriată

- Advertisement -

Inchirierea unui apartament sau a unei case reprezinta o varianta din ce in ce mai des abordata. In aceste conditii, oferta pe piata de specialitate este foarte variata, astfel ca daca te afli in postura proprietarului care inchiriaza o casa, trebuie sa stii ca ai o serie de responsabilitati.

Responsabilitatile proprietarului inainte de inchiriere

Proprietarul are responsabilitatea de a da spre inchiriere o casa functionala din toate punctele de vedere, astfel incat sa ofere confort si siguranta chiriasilor. Inante de a scoate casa  pe piata de inchiriere, proprietarul va efectua o renovare si igienizare adaptate contextului. Astfel, va verifica si repara toate utilitatile, avand grija ca accesul la apa, caldura, electricitate si gaze sa fie cel optim si sigur. Daca locatia se afla intr-un bloc vechi, se va verifica instalatia electrica impreuna cu un electrician, precum si caloriferele stricate, o teava sparta sau o baterie defecta, un racord de gaze sau o instalatie care nu functioneaza. Toate aceste modificari vor fi facute de catre meseriasii in domeniu, acestia putandu-se ocupa in siguranta de desfundare wc sau canalizari, de schimbarea prizelor si intrerupatoarelor, de repararea aparatelor de aer conditionat, a circuitului de incalzire in pardoseala sau de revizia centralei, acolo unde este cazul. De asemenea, proprietarul are responsabilitatea de a oferi o casa cu zugraveli interioare proaspat aplicate, cu un mobilier functional si cu cai de acces sigure si in cea mai buna stare. Este foarte important ca locatia sa fie bine izolata, astfel ca se va remedia orice avarie aparuta la nivelul ferestrelor, balcoanelor si usilor.

Contractul de inchiriere         

Semnarea unui contract de inchiriere este obligatorie, acesta fiind actul realizat in doua exemplare, prin care pot fi activate toate drepturile si obligatiile partilor incluse. Ca proprietar, ai datoria de a plati un impozit de 10% dintr-o baza de 60% din valoarea stabilita a  chiriei.  Inchirierea unei case doar printr-un acord verbal, te pozitioneaza in fata riscului de a fi acuzat de evaziune fiscala, soldata cu intocmirea unui dosar penal. Lipsa unui contract de inchiriere, atrage imposibilitatea tragerii la raspundere a partilor incazul in care acestea nu isi respecta indatoririle.

Plata chiriei

Proprietarul are dreptul de a primi plata contravalorii chiriei stabilite, conform reglementarilor legale. Acesta poate primi un avans, se va stabili data platii in prima zi lucratoare a lunii daca durata inchirierii este mai mare de o luna si mai mica de un an, iar pentru inchirierea pe o perioada mai mare de un an plata se va face in prima zi lucratoare a fiecarui trimestru.

Responsabilitatile proprietarului dupa inchiriere

Odata semnat contractul de inchiriere, proprietarul are datoria de a permite chiriasului accesul in casa. Din acel moment nu va mai putea intra in casa fara acordul chiriasului. Proprietarul are responsabilitatea de a efectua toate lucrarile de reparatii survenite la nivelul instalatiilor de alimentare cu gaze, apa si electricitate, chiar reparatii acoperisuri daca este cazul.. Daca lucrarile de reparatie vor fi facute de catre chirias, atunci proprietarul este obligat de a plati contravaloarea cheltuielilor. De asemenea, va avea obligatia de a participa la efectuarea reparatiilor privind partile comune ale blocului, scara, hol, subsol, terasa. Proprietarul trebuie si are dreptul sa se intereseze de situatia fiscala a locatiei, avand acces catre o informare exacta oferita de asociatia de locatari.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți