6.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Inspecția Muncii Olt verifică dacă angajații expuși riscurilor de explozie și incendiu sunt protejați în silozurile de cereale și spitalele unde lucrează

- Advertisement -

Angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt sunt implicați în această perioadă în Campania națională de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care pot fi expuși riscurilor de explozie şi incendiu în silozurile de cereale, fabricile de băuturi alcoolice și în spitale. Inspectorii de muncă au început controalele săptămâna trecută și vor continua până la sfârșitul lunii august 2022.

În cadrul pregătirii acţiunii, care va avea loc între 21 martie – 27 aprilie, vor fi selectate unităţile care urmează a fi verificate. În perioada 28 aprilie – 20 mai vor fi realizate sesiuni de informare la care vor fi invitaţi angajatori, lucrători cu atribuţii în domeniul Securității și Sănătății în Muncă, reprezentanţi ai lucrătorilor, alţi factori interesaţi, după caz.

Din 23 mai și până pe 31 august, potrivit Inspecției Muncii Olt, vor fi efectuate controale centrate pe verificarea documentelor care să ateste îndeplinirea cerinţelor din tematica de control tip check-list, cu verificarea pe teren a conformităţii echipamentelor de muncă aflate sub incidenţa legislaţiei specifice (ex. ISCIR) şi a modului de utilizare şi depozitare a substanţelor chimice şi a altor materiale inflamabile, la locurile de muncă ce pot fi vizitate.

Apoi, în intervalul 3 octombrie – 15 noiembrie, se va verifica modul în care au fost realizate măsurile dispuse cu ocazia controalelor, după care se va elabora Raportul acţiunii, al cărui rezultat va constitui baza demersurilor viitoare ale instituţiei pentru protecţia lucrătorilor, contribuind la stabilirea măsurilor necesare pentru promovarea îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii lucrătorilor expuşi riscurilor de explozie şi incendiu.

Obiectivele controalelor efectuate de inspectorii de muncă se referă la: diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii care efectuează activităţi  de  recepţionare,  condiţionare,  păstrare şi  valorificare  a  produselor  agricole,   fabricare a băuturilor alcoolice şi îngrijire spitalicească; creşterea  gradului  de  conştientizare  a  angajatorilor  şi  a  lucrătorilor  în  ceea  ce  priveşte  necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă în societățile comerciale din respectivele domeniile de activitate; eliminarea  neconformităţilor  constatate  în  domeniul  securităţii  şi  sănătăţii  în  muncă  în  activitățile specifice ale societăților comerciale din domeniile de activitate vizate de acţiune.

„În motivarea acțiunii s-a ținut seama de faptul că riscurile de explozie şi incendiu pot să apară în toate activitățile în care sunt implicate substanțe inflamabile (materiile prime, materiale, produsele intermediare, produsele finale, deșeuri, etc.), fiind afectate practic toate ramurile economiei”, se arată într-un comunicat remis de ITM Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți