15.2 C
Slatina
joi,2 mai,2024

Ultimele Articole

Efectele medico-psiho-sociale ale consumului de substanțe psihoactive, pe înțelesul tinerilor din Slatina

- Advertisement -

Polițiști ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Biroului Siguranță Școlară, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dolj și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane Dolj, au fost prezenți sâmbătă după-amiază la evenimentul „Slatina Summer Film & Mediteranean Festival”, organizat de către Primăria Municipiului Slatina în Parcul Tineretului din localitate. Cu această ocazie, au fost desfășurate activități informativ-preventive în rândul tinerilor, pentru conștientizarea efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de substanțe psihoactive, precum și pentru abordarea unui stil de viață responsabil prin care să fie prevenite abaterile de la normele sociale (delincvență juvenilă).

În primul rând, oamenii legii i-au informat pe tinerii găsiți în zona de agrement despre consecințele juridice ce decurg din săvârșirea de astfel de infracțiuni, fiindu-le oferite sfaturi și recomandări privind traficul și consumul de droguri.

„Această zi a reprezentat o oportunitate pentru polițiștii olteni de a atrage atenția asupra utilizării într-un mod mai sigur și mai responsabil a tehnlogiei online și a telefoanelor mobile. Tinerilor le-au fost explicate riscurile la care se pot expune în mediul online, pornind de la situaţiile în care manifestă neglijenţă în ipostaze precum: navigarea pe reţele sociale, distribirea de materiale neverificate sau chiar vătămătoare (pornografie infantilă), etc. Totodată, tinerilor le-a fost explicată și noțiunea de trafic de persoane, aceștia fiind sfătuiți să manifeste prudență atunci când intră în contact cu persoane necunoscute, întalnite în mediul oniline și să anunțe părinții sau autoritațile despre aceste fapte”, a declarat Cosmin Lupu, purtător de cuvânt al IPJ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost abordate, de asemenea, și teme precum disparițiile de copii și plecările voluntare, polițiștii urmărind creșterea gradului de informare în rândul copiilor cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie.

„Pentru a preveni disparițiile de minori sau plecările voluntare, polițiștii au transmis copiilor o serie de recomandări și sfaturi în acest domeniu, încurajându-i să aibă o bună comunicare cu familia sau reprezentanții legali. De un impact deosebit au fost şi exemplele oferite de poliţişti, din activitatea de zi cu zi, întărind încrederea elevilor în necesitatea adoptării unui comportament prudent şi politicos nu doar în viaţa reală, ci şi în mediul online. Mai presus de atât, au fost reiterate beneficiile construirii unei relaţii sănătoase între copii şi părinţi, care presupune încredere, sinceritate şi timp de calitate petrecut împreună cu familia”, a adăugat reprezentantul IPJ Olt.

Sursa citată a mai arătat că astfel de manifestări cu caracter preventiv vor avea loc, în perioada următoare, și în alte localități ale județului.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți