15.2 C
Slatina
sâmbătă,4 mai,2024

Ultimele Articole

VIDEO. Doi profesori, doi medici și un arhitect au primit titlul de cetățean de onoare al Slatinei de la edilul Emil Moț

- Advertisement -

Sala de spectacole a Centrului Cultural „Eugen Ionescu” Slatina a găzduit în seara zilei de marți, 23 ianuarie 2024, ultima manifestare din cadrul celei de-a opta ediții a „Galei Laureaților”, organizată anul acesta de Primăria și Consiliul Local Slatina cu prilejul împlinirii a 656 de ani de atestare documentară urbei. Oameni importanți au fost prezenți la eveniment, premiile din cadrul Galei Superlativelor fiind acordate de Emil Moț, primarul Slatinei, și cei doi viceprimari, Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet. S-au acordat cinci titluri de cetățean de onoare, distincții de personalitatea anului și diplome de merit pentru instituțiile publice și societățile care au dus la dezvoltarea urbei în ultimul an, dar și altor persoane fizice care au dus numele municipiului Slatina pe cele mai înalte culmi în diverse domenii de activitate. Seara a fost presărată cu momente muzicale și mici glumițe oferite de îndrăgitul interpret de muzică pop Aurelian Temișan, care a cântat melodii cunoscute din repertoriul său, dar și cover-uri, amfitrion al galei fiind soția sa, actrița Monica Davidescu.

În sală, printre alte câteva zeci de oaspeți de seamă ai organizatorilor, s-au numărat Cosmin Floreanu, subprefect al județului Olt, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, vicepreședinți ai CJ Olt, dar și șefi ai mai multor instuții publice.

Cine sunt cetățenii de onoare

Titlurile de cetățean de onoare au fost conferite de edilul Moț.

Profesorul de limba și literatura română VOINESCU CONSTANTIN – pentru activitatea culturală susținută, publicând frecvent proză în presa literară. Constantin Voinescu s-a nãscut la Timișoara, pe data de 6 martie 1944 și este absolvent al Facultãţii de Filologie a Universitãţii din Timișoara, promoția 1967. Își începe cariera didacticã la Bârla, în județul Argeș, ulterior fiind Director la Centrul de îndrumare al Culturii Județean Olt. A fost Directorul Școlii Populare de Arta Slatina, Inspector scolar și ulterior profesor de limba si literatura română până în prezent la Școala Gimnazială „Eugen Ionescu”. Din anul 1975 stabilit la Slatina, îndeplinește pe rând diferite funcții de lider cultural, printre care Redactor sef al revistei de cultura „Olt Art”. În ceea ce privește activitatea de scriitor, a debutat cu prozã scurtã în volumul colectiv Pãmânt în primãvarã, colaborează cu mai multe reviste literare, publicând o mare parte dintre prozele care fac parte din volumul cu titlul provizoriu Dii, tovarășe prim!. Este membru al clubului slãtinean de umor Pașaport de oltean, publicând epigrame în volumele umoristice din ţară, precum și în volumul Puterea râsului. A publicat de-a lungul timpului romane precum: „Mai mult ca trecutul” sau „Dau cuvântul și stau jos”. De asemenea, are preocupări în domeniul limbii române și prețuiește scrisul corect gramatical publicând revistele: „Agramatica”, „Din vorbă în vorbă” și „Like gramatica”. Este în prezent colaborator cu articole de specialitate la reviste naționale: „Argesul”, „Ramuri” și „Orizont”.

Profesorul de matematică MARIUS PERIANU – pentru întreaga sa activitate didactică fiind coordonatorul lotului Olimpic de juniori la Matematică al României, Leader și Deputy Leader în cadrul Olimpiadelor Balcanice de Matematică desfășurate în Albania și Turcia. Perianu este unul dintre cei mai valoroși profesori de matematică cu care municipiul Slatina se mândrește în prezent, fiind coordonatorul lotului Olimpic de juniori la Matematică al României, Leader și Deputy Leader în cadrul Olimpiadelor Balcanice de Matematică desfășurate în Albania și Turcia, în anul 2023. Director al Colegiului „Ion Minulescu”, profesor de matematică al prestigiosului Colegiu și Centrului Județean de Excelență Olt, profesorul are un CV impresionant, el fiind membru al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. De asemenea, este membru al Comisiei de Evaluare a Olimpiadei Naționale de Matematică și al comisiei de selecție a subiectelor pentru Evaluarea Națională.

Doctorul BERTEȘTEANU ȘERBAN – ORL – pentru activitatea sa în domeniu medical, doctor în științe medicale specializat pe chirurgie oncologică cervico facială participând la peste 6.000 de intervenții medicale. Berteșteanu Șerban Vifor Gabriel este un reputat medic ORL, originar din municipiul Slatina, doctor în științe medicale, ce profesează în București ca medic primar ORL. Este fondatorul centrului de excelență în chirurgie oncologică cervico-facială, fiind al treilea doctor din lume ce a realizat o operație de laringectomie totală transorală.

Cu o vastă experiență în domeniul medical, este specializat pe chirurgie oncologică cervico facială participând la peste 6.000 de intervenții chirurgicale ca operator principal sau asistent. Din octombrie 2010, este doctor în Ştiinţe Medicale, fiind cunoscut și pentru activitatea în învățământ (catedra ORL – Spitalul Colțea din Capitală). Din octombrie 2011 a devenit Șef de Lucrări – Catedra ORL din cadrul Universității Medicină și Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

Arhitectul SEVERICĂ MITRACHE – pentru întreaga activitate arhitecturală din municipiul Slatina și pentru implicarea în construirea noului sediu al Judecătoriei Slatina, Casa Fântâneanu, amenajarea secției de istorie și cultură slătineană din cadrul Muzeului Județean Olt și a Complexului Sportiv „1 Mai” Slatina. Arhitectul s-a născut la Timișoara în data de 24 septembrie 1958 și a studiat la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București. După terminarea facultăţii, a ajuns stagiar la Slatina devenind treptat, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi ai judeţului şi unul dintre puţinii restauratori din zona Olteniei. A proiectat numeroase clădiri din diverse oraşe ale României: Slatina, Sibiu, Satu Mare, Bucureşti, Cluj Napoca, Balş și Drăgăneşti Olt. Complexul Sportiv Slatina, noul sediu al Judecătoriei Slatina, Casa Fântâneanu, amenajarea secției de istorie și cultură slătineană din cadrul Muzeului Județean Olt, Consulatul german din Sibiu, Studiouri ale TVR Craiova, mai multe spaţii comerciale sedii ale unor instituţii bancare, sunt doar câteva dintre lucrările sale de referinţă.

Doctorul DAVID ION – premiul acordat pentru întreaga carieră în medicină – cardiologie, pentru profesionalismul, dedicarea și implicarea în activitatea medicală desfășurată la nivelul municipiului Slatina. Născut la data de 19 decembrie 1943 la Dragoslavele, județul Arges, a absolvit Colegiul Național „Radu Greceanu” din Slatina. A absolvit Facultatea de Medicină din Bucuresti, promotia 1967, specializare medicina internă și cardiologie. A fost Medic Șef la Policlinica Slatina în perioada 1975-1976 și Directorul medical al spitalului Slatina 1976-1979. Până la vârsta de 64 de ani, a fost șef de sectie cardiologie Spitalul Slatina, înfiintând secția de cardiologie, terapie intensivă și linia de garda de la cardiologie. Spre finalul carierei a activat la cabinetul particular, însumând 50 de ani de vechime în medicină.

Personalități ale anului în cultură, economie, sport și social

GEORGE SMARANDACHE – PERSONALITATEA ANULUI ÎN CULTURĂ pentru activitatea culturală desfășurată în municipiul Slatina. Este cunoscut pentru aportul de cultură în municipiul nostru fiind un foarte bun scriitor, oferind publicului slătinean șase piese de teatru în care au jucat mari actori ai scenei românești. De curând a lansat la Coteana, localitatea sa natală, trei volume de cărți, Fluturele alb, Colonelul și Pețitorii. De asemenea, în ultima perioadă scrie cărți pentru copii, acum fiind la a cincea de acest gen. În ultimii doi ani, George Smarandache s-a implicat în recuperarea unei Brățari Dacice, un tezaur foarte important pentru județul nostru, de la Muzeul Național de Istorie, dar a adus în custodia muzeală mai multe tezaure numismatice, găsite de către cercetători amatori, pasionați de istorie.

VALERU CIUREA – PERSONALITATEA ANULUI ÎN CULTURĂ pentru activitatea culturală desfășurată în municipiul Slatina, în colaborare cu autoritățile publice locale și județene. Un iubitor al culturii și o viață întreagă în slujba artei. Vorbim despre unul dintre cei mai importanți oameni de cultură ai orașului: Valeru Ciurea, un iubitor al frumosului în toate formele sale și mai ales, un adevărat reprezentant al valorilor Slatinei și județului Olt. Un om al tradițiilor și obiceiurilor, un pasionat de fotografie, de arte plastice, film și teatru, Valeru Ciurea a susținut, de-a lungul timpului, o activitate complexă și diversă în domeniul artei: de la dezbateri pe teme culturale tradiționale, la expoziții de artă și fotografie, până la pelicule de film și documentare.

DORINEL UMBRĂRESCU – PERSONALITATEA ANULUI ÎN ECONOMIE pentru contribuția sa la dezvoltarea infrastructurii rutiere din județ. Dorinel Umbrărescu a pus bazele celor două companii care i-au adus succesul, Technostrade și Spedition UMB, firmele care au contribuit la dezvoltarea infrastructurii rutiere din Olt, prin construcția Drumului Expres 12 Craiova – Pitești.

DIANA LIXĂNDROIU – PERSONALITATEA ANULUI ÎN SPORT. Este componentă a lotului de handbal al Echipei Naționale a României și a Echipei de Handbal CSM SLATINA. În anul 2023, a fost medaliată cu bronz alături de lotul Echipei Naționale de handbal feminin junioare, la Campionatul European desfășurat la Pitești și a participat cu lotul Echipei Naționale de handbal feminin senioare, la Campionatul Mondial desfășurat în Danemarca, Suedia și Norvegia.

Sportiva a ținut să îi facă și un cadou lui Emil Moț, oferindu-i acestuia un tricou, inscripționat cu numele său și numărul 23, care reprezintă ziua de naștere a primarului, fiind născut pe 23 aprilie 1981.

ANDREEA JIFCU – PERSONALITATEA ANULUI ÎN SPORT. Tenisul de masă este o ramură sportivă în care Oltul a excelat de-a lungul timpului și a pus municipiul reședință a județului pe harta sportului de performanță. Andreea Jifcu, o tânără de doar 15 ani din Slatina, considerată o sportivă de aur a județului nostru, cu un potențial uriaș pentru a ajunge o sportivă de top. În prezent, Andreea Jifcu este legitimată la Clubul Sportiv Municipal Slatina și este pregătită de către antrenoarele Felicia Coneschi și Andreea Zanfir. Are în palmares multe medalii obținute la campionatele naționale și internaționale, iar în vara anului 2022 slătineanca a obținut, alături de lotul național de tenis de masă U 15, titlul de campioană europeană. În anul 2023 a obținut medalia de aur la competiția TOP 16 U 15, desfășurată la Dumbrăvița, în județul Timiș.

LAURA POPESCU – PERSONALITATEA ANULUI ÎN DOMENIUL SOCIAL. Este licențiată a Facultății de Drept din cadrul Universății „Titu Maiorescu” din Bucuresti și absolventă a masterului de „Știinte penale” din cadrul aceleiași facultăți. Pasionată de sustenabilitate și de drepturile omului, a urmat studiile de masterat din cadrul Bologna Business School – Italia, cu titlul „Sustainability Transition Management”. De asemenea, este trainer și expert în egalitate de șanse. A reprezentat compania ca speaker în cadrul evenimentului de sustenabilitate „Romania ESG Forum” și se ghidează în viață după motto-ul „Fii schimbarea pe care dorești să o vezi în lume”. Ajutată de Echipa de Proiecte Sociale din cadrul ARTROM STEEL TUBES SA, este inițiatoarea mai multor proiecte sociale care au avut un impact în comunitatea din județul Olt, dar și în județul Caraș Severin. În 2023, cel mai important proiect a fost Proiectul de Parteneriat Educațional privind prevenirea fenomenului de Bullying, denumit pe scurt „STOP BULLYING”, care s-a derulat la Slatina și la Reșita.

Persoanele fizice și instituțiile publice ce au primit diplome de merit

FLORIN HOMOREAN – pentru coordonarea activității Instituției Prefectului – Județul Olt în perioada decembrie 2019 – august 2023 și pentru menţinerea climatului de pace socială şi a unei comunicări permanente cu toate nivelurile instituţionale şi sociale.

Echipa Invictus, reprezentată la nivel local și județean prin Ciobanu Vasile, Ștefania Purcărea și Sîrbu Sorin – pentru participarea anuală la Ștafeta Veteranilor ce a adus laolaltă aproximativ 1.300 de voluntari „Invictus”: civili, militari, sportivi de performanță sau amatori, care au alergat împreună cu în același gând al respectului față de eroii de ieri și de astăzi ai României și în spiritul Invictus.

Consiliul Judeţean Olt – pentru permanenta preocupare în atragerea resurselor financiare europene în scopul creşterii calităţii vieţii, pentru proiectele implementate în municipiul Slatina, aici amintind de investiția alocată dezvoltării și modernizării secțiilor Spitalului Județean de Urgență Slatina, investiția alocată pentru modernizarea infrastructurii rutiere din județul Olt și reabilitarea termică pentru creșterea eficienței energetice la clădirea sediului Centrului Militar Județean Olt.

Inspectoratul Județean de Poliție Olt – pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă în municipiul Slatina; pentru îndeplinirea cu succes a tuturor acțiunilor ce vizează bunăstarea cetățenilor din municipiul Slatina.

Inspectoratul de Jandarmi al Județului Olt – pentru menținerea ordinii publice și pentru buna colaborare în cadrul evenimentelor culturale, sociale și sportive derulate la nivelul municipiul Slatina.

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” Olt – pentru implicarea în salvarea vieților omenești și bunurilor materiale ale cetățenilor din municipiul Slatina.

Inspectoratul Școlar Județean Olt – pentru menținerea standardelor înalte în domeniul educației și pentru o bună colaborare în ceea ce privește derularea activităților culturale organizate în parteneriat cu Primăria municipiului Slatina.

Asociațiile, fundațiile și agenții economici ce au premit premii

Asociația Culturală „Olt Artis”, reprezentată prin Dincă Nicolae – pentru activitatea teatrală desfășurată în municipiul Slatina

Asociația Culturală „Iordache Art”, reprezentată prin domnul Remus Iordache – pentru activitatea teatrală desfășurată în municipiul Slatina

Asociația Culturală ASCDE, reprezentată prin domnul Ion Nicolae – pentru activitatea teatrală desfășurată în municipiul Slatina

Pentru investițiile concretizate până în prezent, pentru implicarea în viața socială și economică a municipiului Slatina, cu impact pozitiv în dezvoltarea economică a urbei: 1. PIRELLI TYRES ROMANIA SRL, PRYSMIAN CABLURI ŞI SISTEME SA, TMK ARTROM SA, BEKAERT SLATINA SRL, ALRO SA; pentru investițiile realizate în dezvoltarea Slatinei – SC WAREHOUSES DE PAUW ROMANIA SRL – EXTINDERE DEPOZIT ȘI AMENAJARE BIROURI, ANEXE TEHNICE ȘI AMENAJĂRI EXTERIOARE.

Edilul Moț: „Slatina se mândrește cu voi!”
Emil Moț, primarul urbei, a spus că Slatina se mândrește cu toți cei care au primit premii în cadrul Galei Superlativelor:
„Dragi slătineni! Evenimentul «Gala Laureaților», ediția a VIII-a, a fost încheiată triumfal prin «Gala Superlativelor», unde am premiat entități valoroase, persoane fizice și asociații culturale. Cu bucurie, am conferit titluri prestigioase de «Personalitatea Anului» în diverse domenii, recunoscând excelența în contribuții notabile. Am acordat cu cinste distincția de «Cetățean de Onoare al municipiului Slatina» către cinci personalități remarcabile. Cu toții au contribuit semnificativ la prestigiul orașului, aducând recunoaștere atât la nivel național, cât și internațional. Mulțumesc tuturor! Slatina se mândrește cu voi!”, a declarat edilul localității.

Pe lângă Gala Superlativelor, prezentată de Monica Davidescu, „Gala Laureaților” din acest an a mai avut alte două gale, acestea desfășurându-se sâmbătă, 20 ianuarie – Gala Campionilor, când au fost oferite premii în bani unui număr de 1.671 de elevi, profesori îndrumători, sportivi și antrenori cu performanțe în educație, dar și pe plan sportiv, și duminică, 21 ianuarie – Gala Seniorilor, prezentată de actorul de comedie Andrei Duban, când au fost premiate cu câte 1.045 de lei nu mai puțin de o sută de cupluri care anul trecut au împlinit 50 de ani de căsătorie și la care a cântat îndrăgitul artist Gabriel Dorobanțu.

Municipalitatea a alocat de la bugetul local pentru întreaga manifestare „Gala Laureaților”, ediția a VIII-a, suma totală de 800.000 de lei, marele eveniment fiind organizat cu ocazia împlinirii pe 20 ianuarie 2024 a 656 de ani de la prima atestare documentară a localității Slatina care a fost pe 20 ianuarie 1368.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți