11.2 C
Slatina
luni,6 mai,2024

Ultimele Articole

S-a desemnat proiectantul nodului rutier de descărcare de pe DEx 12 Craiova – Pitești, la Colonești

- Advertisement -

Cristian Pistol, director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, a transmis luni, 5 februarie 2024, că firma Specialist Consulting SRL este cea care a câștigat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar construirii celor două noduri rutiere de descărcare de pe Drumul Expres (DEx) 12 Craiova – Slatina – Pitești, pe Drumul Național 65 – European 574, în comuna Colonești, județul Olt, și Drumul Județean 659, la Suseni, județul Argeș.

Contractul are, potrivit directorului CNAIR, o valoare de 1,25 milioane de lei, fără TVA, și o durată de 8 luni, din care 7 luni pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate.

„Investiția, finanțată prin PT, este necesară ca urmare a construcției Drumului Expres Craiova – Pitești, care generează valori de trafic suplimentare. Construcția celor două noduri rutiere va facilita accesul persoanelor și mărfurilor între localitățile mici și centrele urbane mari din Oltenia și Muntenia, ceea ce va contribui la o dezvoltare economică regională mai eficientă”, a declarat Cristian Pistol.

Sursa citată a mai transmis că semnarea contractului de achiziție publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații si respectiv după soluționarea contestaților/plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire.

Informații tehnice

Județul Olt este tranzitat de două din cele patru tronsoane ale șoselei de mare viteză.

31,75 kilometri reprezintă distanța Tronsonului 3 al Expresului care tranzitează Oltul, trecând prin unitățile administrativ teritoriale Valea Mare, Priseaca, Scornicești, Optași Măgura, Tătulești și Colonești, până la limita județelor Olt și Argeș. Acesta a fost inaugurat în anul 2023, cu doar două zile înainte de Crăciun. Județul mai este tranzitat și de Tronsonul 2 al DEx 12, cu Loturile 1 și 2, care are o lungime de 39,85 kilometri, cu punct de început limita dintre județele Dolj și Olt, iar ca punct final municipiul Slatina, la intersecția cu Drumul Național 65 – European 574. Acesta traversează localitățile Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi (Milcov), Slatina și Valea Mare. Dacă Lotul 2, care cuprinde și Centura ocolitoare a municipiului Slatina, a fost deschis la sfârșitul lunii iulie 2022, Lotul 1, între orașele Balș și Piatra Olt, care include Centura ocolitoare a orașului Balș, a fost inaugurat în luna aprilie a anului 2022.

Constructor al acestor două sectoare de drum este UMB, însă echipele de muncitori ai aceleiași firme se ocupă și de realizarea lucrărilor de pe șantierul Tronsonului 4 al aceleiași șosele de mare viteză.

În total, Drumul Expres Craiova – Slatina – Pitești este împărțit în patru tronsoane. Va avea o lungime de puțin peste 121 de kilometri și câte două benzi pe fiecare sens, fiind realizate 10 intersecții rutiere și 75 de poduri și pasaje, limita maximă de viteză admisă fiind de 120 de kilometri pe oră.

Valoarea estimată a întregii investiții este puțin peste 5,5 miliarde de lei, fiind finanțată prin POIM 2014 – 2020. Inițial, conform proiectului, lucrările la șoseaua de mare viteză ar fi trebuit să fie gata până la sfârșitul anului 2023, însă termenul de finalizare a fost devansat.

Sursă foto principală: Intrarea pe Tronsonul 3 al Expresului, la Valea Mare, sector de drum inaugurat în decembrie anul trecut

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți