10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Patriarhia cere bani Oltului pentru Catedrala Mantuirii Neamului

- Advertisement -

Solicitarile de sprijin financiar pe care Patriarhia le-a facut la finalul anului trecut pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului nu au ocolit nici judetul Olt. Adresele semnate de Preafericitul Daniel au ajuns atat la Consiliul Judetean, cat si la primariile celor doua municipii din judet. Suma totala pe care Patriarhia a solicitat-o celor trei institutii este de 700.000 lei.
Constatam cu ingrijorare ca, in contextul actualei crize economice, rezultatele colectei nationale pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului s-au diminuat ingrijorator, fapt care afecteaza bunul mers al acestui important santier bisericesc.
in aceste conditii, va rugam sa acordati un sprijin financiar Patriarhiei Romane – Catedrala Mantuirii Neamului pentru plata materialelor si manoperei necesare lucrarilor la suprastructura in aceasta faza esentiala pentru bunul mers al intregii lucrari, se arata in solicitarile trimise celor trei institutii, sprijinul financiar cerut fiind specificat – 300.000 lei de la Consiliul Judetean si cate 200.000 lei de la primariile Slatina si Caracal.
Preafericitul Daniel le-a transmis totodata presedintelui CJ si celor doi primari si cadrul legal in baza caruia cere banii, si incheie asigurandu-i de toata pretuirea si binecuvantarea bisericii.
in sustinerea acestei solicitari reamintim prevederile art. 1, alin 2 al OUG nr.19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, completata prin Legea nr.376/2007, care prevad posibilitatea pentru autoritatile publice locale de a sprijini lucrarile de edificare a catedralei: Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, de catre Guvernul Romaniei, in limita sumelor alocate anual cu aceasta destinatie prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, precum si de catre autoritatile administratiei publice locale. Exprimandu-ne si de aceasta data increderea in bunavointa Domniei Voastre de a sprijini Biserica neamului romanesc in lucrarile majore pe care le are in prezent, va incredintam de pretuirea si binecuvantarea noastra.

Primariile nu dau bani, CJ nu a luat o decizie

Contactati telefonic, edilii localitatilor Slatina si Caracal au declarat ca nu vor putea raspunde favorabil solicitarii Patriarhiei.
Din pacate nu dispunem de acea suma, asa ca nu vom putea da curs solicitarii Patriarhiei, a declarat Eduard Ciocazanu, primarul Caracalului.
Desi ne-am dori, nu putem sprijini financiar Patriarhia, nu avem fonduri pentru asa ceva. Ne-am dori mai degraba sa vedem finalizata catedrala din Slatina, a spus Minel Prina, primarul Slatinei.
Singurii care inca nu au hotarat daca vor da sau nu banii ceruti de Patriarhie sunt reprezentantii Consiliului Judetean.
inca nu am luat o decizie in acest sens, vom decide pana la finalul acestei luni, cand se va aproba bugetul propriu al CJ din care ar putea fi acordata suma solicitata de Patriarhie. Ce va pot spune in schimb este ca mai mult ca sigur Consiliul Judetean va aloca bani pentru bisericile din Olt la acelasi nivel de anul trecut, a declarat Marius Oprescu, vicepresedintele CJ.

Catedrala, construita in proportie de 15%


Proiectul impunatorului edificiu pentru care Patriarhia face apel la banii publici a fost realizat in proportie de 15%. Anul trecut, totalul cheltuielilor ajunsese la 30 de milioane de euro, potrivit purtatorului de cuvant al BOR, citat de Adevarul.
Prin intermediul site-ului construimcatedrala, dedicat donatiilor online, Patriarhia le transmite celor care sustin ca din acesti bani ar fi trebuit construite scoli si spitale ca noua Catedrala patriarhala nu poate fi pusa in concurenta sau opozitie cu scolile si spitalele din Romania, asa cum fac cei ostili construirii ei, deoarece ea este complementara acestora.
scolile publice din Romania sunt concurate si completate de multe scoli particulare, aparute dupa 1990, asa cum spitalele si alte unitati medicale de stat sunt concurate si completate de centre medicale private. in schimb, Catedrala Mantuirii Neamului nu poate fi inlocuita de una privata, deoarece Catedrala este un simbol al unei mari comunitati in rugaciune, al unui oras intreg, al unei provincii si al unui popor. Biserica este singura scoala care nu se finalizeaza cu examenul de bacalureat sau cu studiile de doctorat, ci ramane permanent o scoala spirituala pentru toata viata, care indruma oamenii sa caute viata cereasca vesnica, inca din timpul vietii lor pamantesti. in plus, ea este singurul spital care vindeca pe om de pacate prin iertare si prin cultivarea virtutilor spre a dobandi sanatate sufleteasca si iubire curata pentru armonia in familie si societate. Asadar, Biserica este scoala spirituala si spital duhovnicesc, complementara tuturor scolilor si spitalelor publice. De aceea, la solicitarea Bisericii, in scolile publice se preda si religia, care educa pe copii si tineri in spiritul valorilor perene si eterne, completand astfel disciplinele stiintifice, iar in spitale sunt prezenti preoti de caritate care ajuta si completeaza practica medicala stiintifica, intrucat omul este nu numai trup, ci si suflet.
Mai mult, este invocata si necesitatea publica – Potrivit Legii cultelor nr. 489/2006, cultele sunt persoane juridice de drept privat si utilitate publica (art. 8, alin. 1). in Catedrala Mantuirii Neamului vor fi organizate ceremonii religioase cu caracter public national, ca de exemplu pomenirea eroilor neamului romanesc la sarbatoarea inaltarii Domnului si Ziua eroilor, (unul dintre hramurile viitoarei Catedrale patriarhale) si a eroilor din Decembrie 1989 sau slujba de Te-Deum la Ziua Nationala 1 Decembrie. in acelasi timp, in Catedrala Mantuirii Neamului se vor desfasura alte ceremonii, aniversari sau comemorari cu caracter national si international, vor fi primiti oaspetii din strainatate si vor fi organizate evenimente cu semnificatie religioasa, congrese, conferinte si alte manifestari ale preotilor si tinerilor romani din tara si strainatate. Utilitatea publica a viitoarei Catedrale patriarhale va fi evidentiata si de amenajarea spatiului generos de aproape 6 hectare din jurul ei ca parc public, marind suprafata spatiilor verzi din Bucuresti.
Explicatiile Patriarhiei dar si afirmatiile de genul in timpul Sfintei Liturghii si la alte slujbe ale Bisericii preotii se roaga staruitor pentru fericitii si pururea pomenitii ctitori ai bisericii respective. Desi ctitorii au construit ziduri materiale, pamantesti si trecatoare, ei primesc daruri ceresti netrecatoare si se bucura de o pomenire vesnica, postate pe construimcatedrala.ro, nu par sa fi impresionat prea mult credinciosii, care nu s-au inghesuit sa faca donatii online. Din 2011, anul in care Patriarhia a facut site-ul respectiv, au fost inregistrate doar 964 de donatii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți