8.1 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Tot ce trebuie sa stii despre alegeri

- Advertisement -

in cele 378 sectii de votare amenajate pe raza judetului sunt asteptati 382.355 alegatori.

Procesul de votare va incepe la ora 7.00 si se va incheia la ora 21.00.

Alegatorii care in ziua votului se afla in localitatea de domiciliu isi pot exprima optiunea la sectia de votare unde sunt arondati potrivit domiciliului. in cazul in care o persoana nu se regaseste in listele electorale ale sectiei la care este arondata, aceasta va face dovada cu actul de identitate ca locuieste in raza teritoriala a sectiei respective si va fi inscrisa intr-un tabel cuprinzand numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria si numarul actului de identitate. De asemenea, respectiva persoana va trebui sa completeze o declaratie pe propria raspundere ca nu a mai votat si nu va mai vota la acest tur de scrutin
Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta localitate decat cea de domiciliu pot vota la orice sectie de votare. Acestia vor fi de asemenea inscrisi intr-un tabel si vor trebui sa completeze declaratia pe proprie raspundere.

Cum decurge efectiv procedura de vot intr-o sectie de votare

Prezinti actul de identitate unui membru al biroului electoral al sectiei de votare;
Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifica daca esti inscris in copia de pe lista electorala permanenta, dupa care semnezi in lista la pozitia destinata tie;
in baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau in tabel, dupa caz, ti se incredinteaza buletinul de vot si stampila cu mentiunea VOTAT, pe care o vei aplica pe buletinul de vot;
inainte de a intra in cabina de vot, asigura-te ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. Daca aceasta lipseste, votul tau va fi declarat nul!
stampila cu mentiunea VOTAT se aplica inauntrul patrulaterului care cuprinde prenumele si numele candidatului pe care vrei sa il votezi. Daca stampila este in afara patrulaterului sau in mai multe patrulatere, votul este nul!
Buletinul de vot trebuie indoit, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, si apoi se introduce in urna;
stampila se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta si vei primi inapoi actul de identitate, pe care trebuie sa fie aplicata stampila cu mentiunea VOTAT sau un timbru autocolant.
in cazul in care ati aplicat gresit stampila cu mentiunea VOTAT, puteti cere un singur alt buletin. Cel gresit va fi anulat de presedintele sectiei de votare.
Daca alegatorul, din motive temeinice, nu poate sa voteze singur, acesta are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. insotitorul nu poate fi din randul persoanelor acreditate sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare. Nestiinta de carte a alegatorilor nu constituie motiv temeinic, in sensul legii, pentru insotirea acestora in cabina de vot de catre alte persoane.

Votarea cu urna speciala

Urna speciala se utilizeaza numai la sectiile de votare din tara. Pe baza unei cereri scrise, depuse cel mai tarziu in preziua alegerilor, isi pot exercita dreptul de vot cu ajutorul urnei speciale urmatoarele categorii de persoane:
-alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate; cererile formulate de acestia trebuie sa fie insotite de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca nu sunt transportabili;
-persoanele retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu si-au pierdut drepturile electorale;
-persoanele in privinta carora s-a dispus masura preventiva a arestului la domiciliu;
Deplasarea urnei speciale se face de o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, insotita de paza asigurata de reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne. in raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala.
in ziua alegerilor, prezenta la vot va fi anuntata de Biroul Electoral Central prin cinci informari, datele fiind date publicitatii la orele 11:30, 14:30, 17:30, 20:30, 22:30.
in competitia electorala sunt 14 candidati, aflati in urmatoarea ordine pe buletinul de vot: 1. Kelemen Hunor (Uniunea Democrata Maghiara din Romania)
2. Klaus Iohannis (Alianta Crestin-Liberala)
3. Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu)
4. Victor Ponta (Alianta PSD-PC-UNPR,)
5. William Branza (Partidul Ecologist Roman)
6. Elena Udrea (Partidul Miscarea Populara)
7. Mirel Mircea Amaritei (Prodemo)
8. Teodor Melescanu (independent)
9. Gheorghe Funar (independent)
10. Zsolt Szilagyi (Partidul Popular Maghiar din Transilvania)
11. Monica Macovei (independent)
12. Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista)
13. Calin Popescu Tariceanu (independent)
14. Corneliu Vadim Tudor (Partidul Romania Mare)

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți