17.6 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Patriarhia: Decizia CCR, discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie

- Advertisement -

Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care precizeaza ca La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie.
Religia face parte din planul cadru. Pana acum, elevul major, parintele sau tutorele trebuiau sa faca o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. in urma deciziei de astazi (miercuri – n.r.), s-a stabilit ca trebuie sa spui cand vrei sa participi la cursurile de Religie, nu sa spui cand nu vrei. Astfel, s-a decis ca aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor sa faca religia, au precizat, pentru Mediafax, oficiali din cadrul Curtii Consitutionale.
Decizia CCR a starnit nemultumirea Patriarhiei Romane, care prin intermediul unui comunicat de presa sustine ca aceasta decizie este discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie.
O majoritate a Curtii Constitutionale, neprecizata inca, a carei motivatie urmeaza sa o cunoastem oficial doar dupa publicarea deciziei in Monitorul oficial, partea I, a schimbat jurisprudenta existenta intr-un mod surprinzator si contrar traditiei constitutionale si legislative a Romaniei de pana la acest moment. Astfel, decizia Curtii Constitutionale induce ideea solicitarii in scris de catre parinti a studierii Religiei de catre copiii lor in scolile de stat. Ne exprimam surprinderea ca, in cazul unei alte spete cu acelasi reclamant si avand acelasi obiect, Curtea Constitutionala a Romaniei, prin decizia nr. 306/2012, a respins aceeasi exceptie de neconstitutionalitate fara nicio opinie separata. Consideram ca, in lipsa oricarei modificari legislative sau constitutionale in domeniu de la ultima hotarare avand acelasi obiect, schimbarea radicala a jurisprudentei Curtii Constitutionale constituie o substituire a acesteia in activitatea legiuitorului, renuntand la modelul deja consacrat in Romania, precizeaza comunicatul Patriarhiei. Aceeasi sursa reaminteste ca, in contextul legislativ european, in mai multe tari ale Uniunii Europene este asumata o perspectiva similara cu cea precizata in legislatia romaneasca (disciplina obligatorie, predata confesional, cu posibilitatea de a nu participa, la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor): Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Malta.

Referitor la atitudinea de constiinta, se deduce ca decizia Curtii Constitutionale din 12 noiembrie 2014 transfera toata responsabilitatea de decizie asupra parintilor, doar in cazul orei de religie, nu si al altor discipline scolare. Este evident ca se incearca descurajarea participarii elevilor la ora de religie prin masuri birocratice excesive pentru majoritatea parintilor acestora, favorizand, in schimb, o minoritate care nu accepta ora de religie, desi invatamantul religios este garantat de Constitutie. intr-o societate marcata de fenomenul secularizarii si al indiferentismului religios, formarea si cultivarea unei constiinte vii si marturisitoare a valorilor credintei si ale familiei traditionale devin realitati tot mai incomode, afirma Patriarhia.
Aceasta mai precizeaza ca Biserica nu poate contesta juridic in Romania aceasta decizie, dar nu se lasa intimidata si descurajata, ci va intensifica atentia si actiunea ei pe diferite planuri pentru apararea si promovarea valorilor credintei crestine in societatea romaneasca de azi, agresata sistematic de secularismul antireligios, sub pretextul apararii libertatii de constiinta. De aceea, asiguram pe parintii credinciosi care doresc o educatie crestina a copiilor ca vor avea in Biserica un aliat fidel in apararea si promovarea valorilor eterne ale credintei crestine ortodoxe, proprii poporului roman, profund religios, pretuind dorinta lor de-a nu reduce educatia copiilor la orizonturi limitate si efemere.
Prin intermediul comunicatului, Patriarhia mai sustine ca decizia CCR privitoare la ora de religie marcheaza o noua provocare pentru misiunea Bisericii in societatea romaneasca, si din acest motiv BOR isi cheama toti credinciosii sa apere si sa promoveze valorile credintei crestine si ale spiritualitatii romanesti, in relatie cu institutiile publice si cu societatea romaneasca in general.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți