13.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

PNL propune în Parlament o compensare mai mare a facturilor la energie, plafonarea preţului final şi reducerea taxelor

- Advertisement -

Partidul Naţional Liberal (PNL) a propus, în Parlament, mai multe amendamente la OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie, care cuprind, printre altele, majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului, exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei, precum şi reducerea TVA.

„Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”, precizează unul dintre amendamentele aduse Ordonanţei de urgenţă.

OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

„Pentru IMM-uri: i. exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei; ii. exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. iii. aplicarea unei cote reduse a taxei pe valoarea adăugată de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienţii finali, prin derogare de la prevederile art. 291 alin. (1) si (3) din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”, mai arată propunerile PNL.

Totodată, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maxim 0,525 kWh.

De asemenea, preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.

„Diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim de 250 lei/ MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziţie distinctă de cheltuieli bugetare. Diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim 525 lei /MWh, reprezentând preţul energiei electrice active va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziţie distinctă de cheltuieli bugetare”, se mai arată în amendamentele PNL.

În perioada de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 95%.

Aceste propuneri sunt discutate luni dimineaţa în Comisia economică din Senat. 

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți