12.3 C
Slatina
vineri,3 mai,2024

Ultimele Articole

Premieră la ediția din acest an a Concursului „Călușul Românesc” de la Slatina. Ansamblul folcloric „Cătălina” de la Iași, câștigătorul trofeului

- Advertisement -

Municipiul Slatina a fost în acest sfârșit de săptămână capitala călușului românesc, găzduind în perioada 14 – 18 iunie ediția cu numărul 23 a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”. Dacă la prima ediție evoluau în concurs numai 250 de participanți, acum numărul acestora a ajuns la aproape 2.000. Sâmbătă seara a avut loc festivitatea de premiere, precum și gala laureaților, fiind acordate sute de premii. Însă, cel mai important, trofeul a fost obținut de un ansamblu. Este vorba despre Ansamblul Folcloric „Cătălina” al Palatului Copiilor Iași. O premieră având în vedere că până acum eram obișnuiți să câștige cete sau formații de călușari din județul Olt.

A mai fost o excepție în anul 2018, așa cum a declarat Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, când marele trofeu al concursului călușăresc de la Slatina a fost câștigat de formația de călușari de la Găești.

„A fost un maraton folcloric, a fost și anul acesta o ediție reușită. Avem, din păcate, un regret că n-am putut să facem parada portului popular din cauza condițiilor meteo, însă evoluțiile artistice din fiecare seară, și cele de la Palatul Copiilor, din ziua de joi, au demonstrat că atât copiii din județul nostru, cât și cei din țară, sunt foarte bine pregătiți. Este o premieră absolută pentru concursul nostru, ca trofeul să fie acordat acestui ansamblu («Cătălina» de la Iași n.r.), dar faptul că au avut orchestră care a avut un repertoriu deosebit, coregrafia foarte bine stabilită de coregraful lor, copiii au interpretat textul coregrafic deosebit, iar programul a fost bine gândit. A fost foarte greu pentru noi să stabilim, dar ei au fost singurii care au meritat acest trofeu. A mai fost o excepție acum cinci ani, la Centenar, când câștigătorul trofeului concursului a fost tot așa din alt județ. Atunci o formație de călușari din Găești, județul Dâmbovița, a obțint acest trofeu”, a declarat profesorul Iliuță Brăileanu.

Andrei Holban, dirijorul Ansamblului „Cătălina” de la Iași, a fost încântat de obținerea acestui premiu foarte important: „În primul rând este pentru prima dată când Iașiul câștigă marele premiu al Festivalului «Călușul Românesc», eu am fost elev al Palatului Copiilor, iar astăzi sunt în calitate de profesor. Și în 2002 am participat pentru prima dată la acest concurs, ca și elev, iar acum mă simt onorat de premiul obținut. Noi repetăm săptămânal la cursurile de orchestră populară și dansuri populare. Copiii sunt înscriși în cadrul Palatului și au un program bine organizat pentru a putea avea o astfel de performanță ca cea de astăzi (…)”.

Cine a evoluat pe scenă anul acesta

Au fost aproape 70 de ansambluri folclorice din Olt care au urcat pe scena sălii de spectacole a Palatului Copiilor „Adrian Băran” și cea amenajată în Parcul Tineretului, din zona Gării, dar și alte zeci din mai multe județe ale țării, iar ca o premieră invitat special al concursului în acest an a fost Ansamblul de dansuri folclorice „Rudolstadt” din Germania.

În total, la Slatina au fost ansambluri din 16 județe, respectiv Olt, Vâlcea, Bacău, Botoșani, Călărași, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Tulcea, Timiș, Suceava, Sibiu, Argeș și Dâmbovița.

În fața publicului slătinean, și nu numai, au evoluat, din țară, Fanfara „Gabriel Chaborschi” a Palatului Copiilor Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea; Ansamblul Folcloric „Moineșteanca” din Moinești, Bacău; Formația de căiuți de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona; Botoșani Ansamblul „Ghiocelul” al Palatului Copiilor Călărași, Călărași; Formația de călușari „Ghiocelul” a Palatului Copiilor Călăraș, Călărași; Ansamblul Folcloric „Cununița” de la Palatul Copiilor Craiova, Dolj; Ansamblul Folcloric „Juniorii Doinei Gorjului” al Palatului Copiilor Târgu Jiu, Gorj; Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Hunedoara; Ansamblul Folcloric „Cătălina” de la Palatul Copiilor Iași, Iași; Ansamblul „Hori și joc” al Palatului Copiilor Baia Mare, Maramureș; Ansamblul Folcloric aromân „Dor” din Sarighiol de Deal, Tulcea; Ansamblul „Dorulețul” din Tulcea, Tulcea; Ansamblul „Hora Timișului” de la Palatul Copiilor Timișoara, Timiș; Ansamblul de cântece și dansuri „Plai Bucovinean” Dorna Candrenilor, Suceava; Ansamblul de călușeri din Rășinari, Sibiu; Formația de călușari Costești, Argeș; Formația de călușari Bârla, Argeș; Formația de călușari Stolnici, Argeș; Formația de călușari „Doruri de câmpie” Hărșești, Argeș; Ansamblul Folcloric „Codrulețul”, Dâmbovița; Grupul vocal instrumental „Muguri Brâncoveni” al Clubului Copiilor Horezu, Vâlcea. Alături de acestea, călușarii și membrii ansamblurilor populare din cele peste jumătate dintre localitățile județului au evoluat în cadrul secțiunilor ansambluri folclorice, formații de călușari, ansambluri de călușari, cete de călușari, formații de dansuri mixte, formații de dansuri fete, formații dans de băieți, solist dansator, grupuri vocale și orchestre populare.

Deși era pregătit de organizatori și tabloul coregrafic „Nu e român ca olteanul”, în Parcul Tineretului, în deschiderea oficială a concursului călușăresc, acesta nu s-a mai putut desfășura din cauza avertizărilor meteo de ploi torențiale care s-au abătut asupra județului. Din același motiv nu a mai fost nici tradiționala paradă a portului popular care trebuia să se desfășoare pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza.

După seara galei, care din păcate s-a terminat mai devreme tot din cauza ploii, evenimentul va continua duminică, 18 iunie, cu vizite la edificii culturale din județul Olt pentru formațiile din țară și străinătate între orele 09:00 – 12:00, iar de la ora 19:30, în Parcul Tineretului, este programat un spectacol demonstrativ susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Oltului” Slatina.

Finanţarea acestei manifestări a fost asigurată de Primăria municipiului Slatina şi a fost de 80.000 lei, și de Inspectoratul Şcolar Județean, prin Ministerul Educaţiei, 25.000 lei. În baza parteneriatului pe care Palatul Copiilor Slatina îl are cu Centrul Județean de Cultură şi Artă Olt, această instituție culturală din subordinea Consiliului Județean a asigurat trofeele în valoare de 2.500 lei şi, bineînţeles, sprijinul logistic şi tehnic, respectiv scenă și sunet. Aceștia au fost și principalii organizatori ai evenimentului grandios ce a avut loc pe meleaguri slătinene în ultimele zile. Totodată, Rotary Club Slatina a acordat trofee câștigătorilor marelui premiu la cele peste zece secțiuni ale concursului călușăresc.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți