13.1 C
Slatina
joi,2 mai,2024

Ultimele Articole

Burduja: Cred că suntem datori să nu mai existe copii în ţara asta care studiază la lumina lumânării

- Advertisement -

Trebuie găsită o soluţie pentru o nouă mică electrificare, în care toată lumea să se implice, şi să nu mai existe copii în ţara asta care studiază la lumina lumânării, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

El a participat la o conferinţă în cadrul căreia preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, a prezentat date din „Registrul electronic naţional al gospodăriilor fără energie electrică din România”, conform cărora un număr de 11.611 oameni stau în prezent în locuinţe fără energie electrică, dintre care 40% sunt copii.

„Au fost date reprezentate de domnul Chisăliţă şi cred că suntem datori încă o dată să nu mai existe copii în ţara aceasta care studiază la lumina lumânării. Nu este acceptabil. În acelaşi timp, există cu siguranţă lucruri pe care statul le poate face şi trebuie să le facă, dar există şi lucruri ce trebuie făcute de mediul privat, de mediul asociativ, şi în care statul, cel puţin ministerul, vrea să joace un rol de catalizator. Noi să creăm o platformă. (…) Cred că România trebuie să meargă spre zona în care toată lumea se implică, în care nu e ruşinos pentru stat să spună: aici nu putem să intervenim noi, nu ne pricepem noi, dar stimulăm, încurajăm iniţiativa din mediul privat”, a spus ministrul.

El a subliniat că în fondul pentru eficienţă energetică există o sumă pentru electrificare, dar se reportează de la un an la altul, pentru că niciodată nu s-a făcut nimic.

„Am vorbit despre asta şi vreau ca anul ăsta să punem în aplicare un asemenea program. Pot fi beneficiarii lui persoane fizice? Aici e o discuţie dacă noi ca minister putem să ne adresăm sau nu? În general, Ministerul Energiei s-a preocupat de persoane juridice, mediul privat. Alte ministere, Ministerul Mediului, de exemplu cu „Casa Verde”, sau Ministerul Muncii, pe compensare/plafonare, au fost cu persoanele fizice. Dacă reuşim. Şi trebuie să reuşim să găsim o soluţie pentru un asemenea obiectiv, o nouă mică electrificare, dar făcută cu foarte mult cap, pentru cazurile unde statul poate interveni, unde există îndeplinite anumite condiţii din lege. Pentru celelalte, altă variantă nu e, dar nici sumele nu sunt foarte mari, şi atunci implicarea mediului privat, a celor din zona media… Ştiu, ştirile pozitive nu fac rating, se spune, dar totuşi este pentru binele unor oameni”, a afirmat Sebastian Burduja.

Întrebat dacă poate da un termen pentru eradicarea problemei locuinţelor fără electricitate, ministrul a răspuns că el propune un termen de 24 de luni, pentru cazurile în care ministerul poate avea rolul de finanţator, în care sunt îndeplinite toate condiţiile legii.

„Eu vă propun ca termen 24 de luni. Sper că e un termen realist, cel puţin pentru acele cazuri în care rolul ministerului poate fi unul de finanţator, în care există îndeplinite toate condiţiile legii. Pentru celelalte cazuri, sigur depinde de implicarea mediului privat şi a mediului asociativ şi e greu de dat un termen. Dar având în vedere că, nu ştiu, două treimi sau 70% pare că ar fi cazurile, între ghilimele, mai uşoare… Pe de o parte, unde distribuitorii vor răspunde apelului şi are sens din punct de vedere economic vom face demersul în acest sens. Unde nu, şi vor rămâne off-grid, vom instala panouri fotovoltaice şi baterii. Trebuie să găsim această soluţie. Există bani în buget. Încercăm să amenajăm condiţiile, programele, astfel încât să putem accesa banii şi să-i şi utilizăm. Deci vă dau un termen de 24 de luni pentru cazurile care pot fi abordate”, a punctat Burduja.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți