12.3 C
Slatina
vineri,17 mai,2024

Ultimele Articole

Etnobotanicele – capcana tinerilor de azi Medicul Petru Grigore, seful sectiei Psihiatrie: Din pacate avem cam putina stiinta in rezolvarea dependentelor

- Advertisement -

Care sunt motivele pentru care tot mai multi tineri ajung sa consume substante etnobotanice?

Principalul motiv este curiozitatea. La varsta pubertatii, adolescentei, se dezvolta si curiozitatea dar si spiritul de contestatie. Se pune la indoiala experienta parintilor, a celor mai in varsta, a educatorilor si incearca ei sa-si faca o impresie despre lume si despre viata. Sunt curiosi sa vada si experimenteaza, iar orice noutate prezinta foarte mult interes pentru ei. De obicei evolueaza in grupuri de prieteni, de colegi. Un grup niciodata nu o sa fie foarte omogen, sunt persoane diferite, din medii sociale diferite, cu preocupari diferite, inteligente diferite. Grupul este condus de un lider iar acesta nu intotdeauna este si persoana cu un nivel etico-moral ridicat ca sa imprime grupului o decenta, o masura si o conduita preventiva. De multe ori liderul este o persoana cu trasaturi de personalitate, chiar patologice, si implica grupul si in consumul de acestea substante, iar membrii de multe ori nu au voie sa se opuna. Daca nu faci ca ceilalti esti rejectat. Grupul te marginalizeaza si chiar te da afara.

Mediul in care traiesc, in special cel familial, influenteaza adolescentii sa consume aceste substante?

Categoric. Mediul de provenienta conteaza foarte mult dar e greu de crezut ca intr-o familie, chiar cu mici probleme, parintii ar putea consuma etnobotanice si copiii ar imita gestul acestora. De obicei parintii pot sa creeze un mediu nesigur familial, cu emotionalitate negativa, chiar cu rejectie, incat copilul isi va gasi un sprijin si un mod de acceptare tocmai in grupul despre care vorbeam mai devreme. La parinti gaseste nesiguranta si in grup gaseste o conduita uneori anormala.

Ce sfaturi le dati parintilor de adolescenti pentru a se apropia de acestia si a avea o relatie buna cu ei?

Emotional trebuie sa fie langa copii si sa le dea un anumit gen de educatie in care si acestia sa-i accepte. Mama cu tata nu ar trebui sa se certe in fata copiilor, sa se blameze reciproc, pentru ca altfel minorul respectiv nu mai stie ce sa creada. in felul acesta ii desconsidera pe amandoi. El nu mai gaseste un sprijin, un sfatuitor in parintele lui si apeleaza la alte persoane, incomplet socializate.

Cum recunoaste un parinte un copil care se drogheaza? Care sunt primele simptome care ar trebui sa-l puna pe ganduri ?

Cand copilul incepe sa absenteze de la scoala, sa nu mai fie preocupat de invatatura, nu mai are o motivatie, se intalneste des cu grupul de prieteni, atunci trebuie sa se gandeasca si sa-si puna cateva semne de intrebare. E un simptom ca poate acel copil consuma anumita substante care il detaseaza de activitatea cotidiana. Apoi, labilitatea emotionala. Devine mai iritabil, suparacios, uneori impulsiv, chiar si agresiv. Este imposibil ca parintii sa nu sesizeze acesta schimbare si nu trebuie sa o puna pe seama pubertatii sau a instalarii adolescentei.

Cum sa se comporte parintii cu un copil consumator de etnobotanice?

in niciun caz nu trebuie sa-i faca observatie sau sa-l certe in momentul in care se afla sub influenta acestor substante. Observatia trebuie facuta cand este cat de cat mai lucid, ca sa priceapa si sa nu aiba iesiri brutale.

Care este diferenta intre dependenta de substante etnobotanice si consumul unic?

Cand ai luat prima doza te numesti consumator unic. Daca o repeti de mai multe ori te transformi in consumator. Daca se consuma o data pe saptamana sau o data pe luna sau la o petrecere, atunci, sa zicem, persoana in cauza se numeste consumator ocazional. Dar termenii acestia nu pot fi foarte bine fixati pentru ca atunci cand te aperi spui ca esti unic acum mi s-a intamplat. Daca esti prins si a doua oara spui ca ocazional sunt si acum. Exista si cazuri cand dupa un prim consum persoana s-a simtit foarte rau si a renuntat dar sunt foarte rare aceste cazuri.

Se poate vindeca dependenta de etnobotanice?

Daca consumul este indelungat vindecarea este din ce in ce mai grea. Etnobotanice pure nu exista. Ele sunt amestecate cu derivati de opium incat este o intoxicatie mixta. in plus, etnobotanicele nu se cunosc foarte bine. Sunt niste plante din China, India, iar efectele lor nu sunt studiate stiintific pe o perioada indelungata. Un rol important in vindecare il au parintii si psihologul. Totodata, si parintii trebuie consiliati pentru ca in mediul familial respectiv s-a produs, si inseamna ca si acolo este nevoie de o imbunatatire a relatiilor, a raporturilor dintre parinti si copii si adoptarea unui stil de viata care sa si preintampine si sa ajute la masurile curative.

Constientizarea este primul pas spre vindecare?

si da si nu. Consumatorul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa limiteze din acel moment abuzul, consumul. Trebuie sa inteleaga ca decat sa te vezi la ore dubioase din noapte cu grupul, mai bine te vezi ziua cu un psiholog specializat in terapia cu droguri.

Care sunt activitatile care pot inlocui consumul de substante haluciongene?

Daca adolescentul respectiv este armonios dezvoltat, are preocupari diverse, interesante, intelectual sta foarte bine, are curiozitati din toate domeniile atunci nu se limiteaza numai la curiozitatea drogurilor. si scoala trebuie sa stie sa dezvolte gusturile, preocuparile, preferintele elevilor.

Care sunt metodele de prevenire? Cum ar trebui sa se implice autoritatile in prevenirea consumului de droguri in randul tinerilor?

Ar trebui sa vedem cum procedeaza altii care fac de foarte mult timp lucrul acesta. Noi nu avem experienta suficienta. Nu stim ce trebuie sa facem. si din acest motiv activitatile se fac formal. Sa mai bifam o activitate. Nu ne gandim cate au avut un feedback pozitiv. Din pacate avem cam putina stiinta in rezolvarea dependentelor. si din punct de vedere legislativ la inceput a fost un vid. Golul a inceput sa se umple insa nu foarte mult. Ar trebui luate niste masuri mai dure, insa nu stiu de ce aceste asa-zise magazine de vise nu pot fi controlate sau inchise.

Ce efecte au produsele etnobotanice asupra sanatatii?

in primul rand aceste substante afecteaza sanatatea psihica producand chiar modificari de durata. Nu ai vointa sa mai faci ceva util. Capacitatea de memorare si atentie scade, se modifica chiar si perceptiile. Persoanele raman perplexe, nu mai sesizeaza un stimul nou, au stari de confuzie, tulburari senzoriale precum halucinatii si delir, stari depresive, de agresivitate, impulsivitate, scaderea autocontrolului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți