13.1 C
Slatina
joi,2 mai,2024

Ultimele Articole

Oltenii sfătuiți să mănânce cumpătat la masa de Paște

- Advertisement -

Masa copioasă de Paște vine imediat după o săptămână sau mai multe de post, atunci când meniul zilnic a fost sărac în proteine. De aceea, specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt atentionează populația județului ca după perioada de post, supra-alimentația în timpul Sărbătorilor Pascale poate pune sănătatea și chiar viața în pericol, oltenii fiind astfel îndemnați la cumpătare.

„Specialiștii recomandă cumpătare, pentru a evita problemele cauzate de excesul alimentar. Vedetele meniului pascal sunt carnea de miel și ouăle roșii, ele sunt însă destul de grele pentru organism, de aceea se recomandă cumpătare în privința lor. Carnea de miel conține mult colagen și este greu digerabilă. Ca alternative, se pot folosi carnea de vită, pește sau curcan. La masa de «Paște» nu ar trebui mâncate mai mult de două ouă, mai ales dacă pe lângă ele există și drob, ciorbă și friptură de miel, cozonac, băuturi alcoolice, maioneză și sosuri grase”, declarată reprezentanții DSP Olt.

Potrivit sursei citate, cardiacii nu trebuie să se abată de la regimul prescris de medic și să mănânce nesărat. Cei cu afecțiuni renale ar trebui să consume cu prudență ouă și carne, iar diabeticii să evite zahărul. Se recomandă o pauză de cel puțin trei ore între mese și consumul mai mare de legume.

Specialiștii instituției sanitare mai spun că ideal este să consumăm puțin din toate, fără a face excese, iar la apariția primelor semne de boală: dureri abdominale, greață, vărsături, febră se recomandă evitarea automedicației și prezentarea la medic pentru stabilirea unui diagnostic de specialitate.

În vederea prevenirii unor situații neplăcute cauzate de excesele alimentare sau pregătirea necorespunzătoare a alimentelor în perioada Paștelui, DSP Olt, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, informează populația asupra unor măsuri care trebuie respectate:

Alegerea cu grijă a locului de unde se fac cumpărăturile: nu se vor face de la vânzătorii ambulanți de pe marginea drumului, ci numai din locuri autorizate, unde produsele sunt păstrate în condiții de igienă și sunt avizate sanitar;

Nu achiziționati băuturi alcoolice tradiționale (vin, țuică) de la comercianții ambulanți;

Verificarea valabilității produselor și a modului de depozitare mai ales când este vorba de produse perisabile, precum: lactate, ouă, carne;

Depozitarea corespunzătoare: produsele perisabile trebuie depozitate corespunzător, refrigerate la temperaturile indicate pe etichete în condiții optime;

Asigurarea igienei înaintea preparării alimentelor: spălarea pe mâini cu apă și săpun de câte ori este nevoie; suprafețele destinate preparării alimentelor trebuie păstrate în condiții de maximă igienă;

Prepararea corespunzătoare a alimentelor: alimentele se vor prepara la temperaturi suficient de mari pentru a distruge microorganismele care le-ar putea coloniza; la prepararea maionezei pentru salate, a cremelor pentru prăjituri se vor folosi doar ouă foarte proaspete și nu se vor folosi ouă de rață sau gâscă;

Evitarea contactului între alimentele crude neprelucrate și cele pregătite/gătite;

Evitarea pregătirii alimentelor de către persoane care prezintă leziuni sau infecții ale tegumentelor;

Evitarea exceselor alimentare.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți