9.2 C
Slatina
luni,6 mai,2024

Ultimele Articole

AJOFM Olt organizează întâlniri cu angajatorii din județ la Slatina și Caracal, în cadrul lunii promovării economiei sociale

- Advertisement -

Luna mai este luna promovării economiei sociale şi este dedicată organizării, la nivel național, a unor evenimente și acţiuni de conștientizare a importanței dezvoltării acestui sector pentru întreaga societate. În Olt, vor avea mai multe activități în acest sens, printre ele fiind și două întâlniri cu angajatorii din județ, organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

„(…) Sub egida «Luna Mai – luna Promovării Economiei Sociale», în cadrul AJOFM Olt se vor  organiza în data de 10 mai la sediul din localitatea Slatina, strada Prelungirea Crișan, nr. 2, la ora 11:00, și pe 16 mai 2023 la sediul Agenției Locale Caracal, din strada Nicolae Titulescu, nr. 29, la ora 11:00, întâlniri cu angajatorii din județ, acțiuni ce au ca scop conștientizarea importanței dezvoltarii acestui sector pentru întreaga societate”, a declarat Elena Iordache, purtător de cuvânt al AJOFM.

Potrivit sursei citate, și în data 12 mai, în cadrul Bursei generale a locurilor de muncă ce se va organiza la Casa de Cultură a Sindicatelor Slatina, se va organiza un punct de informare privind domeniul economiei sociale.

„Pentru îndeplinirea acestor obiective, entitățile economiei sociale desfășoară, în principal, următoarele activități de interes general: producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia; promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil. Principiile pe care se bazează economia socială sunt: prioritate acordată individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului; solidaritate și responsabilitate colectivă; convergența dintre interesele membrilor asociați și interesul general și/sau interesele unei colectivități; control democratic al membrilor, exercitat asupra activităților desfășurate; caracter voluntar și liber al asocierii în formele de organizare specifice domeniului economiei sociale; personalitate juridică distinctă, autonomie de gestiune și independentă față de autoritățile publice; alocarea celei mai mari părți a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivăți sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor”, a mai transmis Iordache.

Reprezentantul agenției mai spune că atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție sunt gratuite și se realizează de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin agențiile județene, respectiv Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București.

Dinamica sectorului de economie socială conform Registrului Unic de evidență al întreprinderilor sociale (RUEIS) publicat, în formă actualizată, poate fi vizualizată accesând pagina de web a ANOFM – www.anofm.ro. Procesul de atestare a început în anul 2016, iar până la finele lunii martie 2023 în cadrul AJOFM Olt au fost acordate 28 de atestate ca întreprindere socială și două certificate de întreprindere socială de inserție/marcă socială.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți