20.2 C
Slatina
miercuri,1 mai,2024

Ultimele Articole

Deputatul PSD Adrian Chesnoiu, propunere legislativă privind Legea cărnii și a produselor din carne, alături de ceilalți parlamentari olteni

- Advertisement -

Adrian Chesnoiu, deputat PSD de Olt, împreună cu ceilalți șase parlamentari ai județului, senatorii Paul Stănescu, Siminica Mirea și deputații Florin Barbu, Marius Iancu, Cătălin Grecu și Emil Albotă, a inițiat marți, 13 iunie, propunerea legislativă privind Legea cărnii și a produselor din carne.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare asigurarea rolului biologic, energetic plastic al cărnii produselor din carne pentru necesități fiziologice ale omului în vederea întreținerii vieții și a sănătății. De asemenea, prin propunerea legislativă se interzice carnea produsă în laborator din celule de animale pentru a proteja bucătăria, tradiția alimentară și sănătatea alimentară.

„Prezenta lege reglementează sectorul cărnii al produselor procesate pe bază de carne, cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea și comercializarea acestora, urmărind în principal sănătatea populației, satisfacerea necesităților de consum ale tuturor categoriilor de consumatori, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorilor. (…) Operatorii economici din sectorul cărnii al produselor din carne au obligația respectării principiilor generale ale informațiilor referitoare la produsele alimentare, cerințele generale privind informațiile referitoare la produsele alimentare și responsabilitățile operatorilor din sectorul alimentar precum prezentarea informațiilor obligatorii pe etichetă referitoare la produsele alimentare prevăzute în Regulamentul 1169/2011 și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/775, pretul la raft și prețul de achiziție al produselor atât din piața internä, cât și din piața externă. Eticheta va cuprinde codul QR cât și prețul de achizitie al produselor atât din piata internă, cât și din piața externă. În sensul prezentei legi, codul QR este un cod de bare care stochează informații într-o etichetă vizuală ce poate fi scanată”, a declarat deputatul Adrian Chesnoiu.

Parlamentarul social democrat și ceilalți inițiatori ai proiectului mai spun că, în sensul prezentei legi, prin sintagma „Produs românesc” din carne se înțelege carnea și produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România.

„Este interzisă inscripționarea pe eticheta cărnii și a produselor din carne a sintagmei «Produs românesc». Produsele de carne comercializate pe piața internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziție. Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se comercializează într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de produsele din carne autentice, cu informare explicită către cumpărători a conținutului acestor produse. Prevederile se aplică în cazul meniurilor rețetelor mâncărurilor de pizzerie, de fast-food și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-au utilizat produse de bază cu adaos de ingrediente.

Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele din carne cu adaos de ingrediente în produsul de bază. Orice neconformitate depistată de autoritățile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. Dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face către importator sau distribuitorul produselor alimentare provenite din Uniunea Europeanä din țările terțe. În cazul modificării informațiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancționat în conformitate cu legislația în vigoare”, a adăugat deputatul PSD de Olt.

Potrivit Legii cărnii și a produselor din carne, comercializarea cărnii sintetice obținută în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piața internă, aceste prevederi aplicându-se produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică.

Există și fapte care constituie contravenții pentru operatorii economici prevăzuți în prezenta lege, amenzile fiind de la 20.000 de lei la 100.000 de lei, precum și cu sancționarea contravențională complementară de oprire temporară de la comercializare a produselor până la remedierea deficiențelor, și de la 100.000 de lei la 150.000 de lei, precum și la interzicerea desfășurării activității pentru care operatorul economic a fost sancționat. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor menționate anterior se fac de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională, Sanitară, Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu atribuții de control în domeniu.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, MADR, ANSVSA și ANPC vor elabora normele metodologice și ghidul de definiții termeni folosiți în industria de procesare a cărnii, care se aprobă prin ordin comun.

Parlamentarii PSD Olt supun propunerea legislativă spre dezbatere și adoptare Parlamentului României, în procedură de urgență.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți