17.3 C
Slatina
luni,6 mai,2024

Ultimele Articole

Cetele de călușari, călușeri și căiuți, dar și ansamblurile folclorice din țară, au jucat în fața autorităților

- Advertisement -

Cei câțiva stropi de ploaie ce s-au abătut joi dimineața peste municipiul Slatina nu au îndepartat sutele de copii care, încă de la primele ore ale dimineții, au plecat la colindat pe la mai multe instituții. Evenimentul a făcut parte din debutul celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului național al copiilor „Călușul Românesc”. Astfel, călușarii, călușerii, căiuții, dansatorii mai multor ansambluri folclorice din Olt și din alte județe ale țării, precum și copiii de la Ansamblul de dansuri folclorice „Rudolstadt” din Germania, invitați speciali ai manifestării cultural artistice au plecat cu jocul și voia bună prin urbe.

Primul sediu colindat a fost cel al Inspectoratului Școlar Județean Olt, unde artiștii au fost întâmpinați de inspectorul școlar general Adrian Bărbulete, inspectorii generali adjuncți și mare parte dintre inspectorii școlari din cadrul instituției.

După cuvântul de deschidere adresat de profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, rând pe rând, în curtea ISJ Olt au evoluat cu scurte momente artistice Fanfara „Gabriel Chaborschi” a Palatului Copiilor Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea; Ansamblul „Dorulețul” din Tulcea, Tulcea; Ansamblul de cântece și dansuri „Plai Bucovinean” Dorna Candrenilor, Suceava; Ansamblul de călușeri din Rășinari, Sibiu; Ansamblul Folcloric „Moineșteanca” din Moinești, Bacău; Ansamblul „Ghiocelul” al Palatului Copiilor Călărași, Călărași; Formația de căiuți de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, Botoșani; Ansamblul „Hora Timișului” de la Palatul Copiilor Timișoara, Timiș; Ansamblul „Hori și joc” al Palatului Copiilor Baia Mare, Maramureș; Ansamblul Folcloric „Cătălina” de la Palatul Copiilor Iași, Iași; Ansamblul de dansuri folclorice „Rudolstadt” Germania și formațiile de călușari din comunele oltene Vâlcele și Izvoarele.

Frumos îmbrăcați în costume populare tradiționale, reprezentanții ansamblurilor folclorice și formațiilor venite din țară au oferit suveniruri șefului învățământului oltean.

„Este o bucurie imensă, așa cum spuneam și mai devreme, pentru noi, și o bucurie care ne împlinește de fiecare dată când reușim să facem acest festival la Slatina. Domnul Iliuță Brăileanu este cel care a știut întotdeauna să aducă aceste formații la un loc. Mulțumim, pe această cale, și celor care au fost implicați, și anume Primăriei Slatina, Consiliului Județean Olt, care de fiecare dată au fost alături de învățământ și acești copii sunt cei care vor duce mai departe cultura, tradiția și portul românesc. Își vede rostul o astfel de educație, pentru că, după cum vedeți, atrage din ce în ce mai mulți oameni, atrage din ce în ce mai mulți admiratori și e din ce în ce mai multă pasiune în ceea ce dumnealor fac. Este ceva deosebit, sunt reprezentanți din 16 județe în municipiul Slatina și reprezentanți ai Germaniei, de această dată”, a declarat Adrian Bărbulete.

După reprezentația de la ISJ Olt, a urmat spectacolul demonstrativ din fața Primăriei Slatina, unde copiii au fost așteptați de Alexandru Berechet, viceprimar al municipiului.

„Ne bucurăm să avem astăzi oaspeți la Slatina. Pentru câteva zile, Slatina redevine capitala ‘Călușului Românesc’ și cu această această ocazie deschidem oficial ediția cu numărul 23 a festivalului mult îndrăgit. Avem în jur de 2.000 de tineri talentați la Slatina, zilele acestea, le urez mult succes și sper să aibă o ședere cât mai plăcută la Slatina”, a spus vicele Berechet.

Aici, în încheierea reprezentațiilor cu toții s-au prins într-o frumoasă horă a prieteniei.

Consiliul Județean Olt a fost și el colindat de copiii și tinerii dansatori, aici fiind întâmpinați de vicepreședintele Ionuț Ivan și angajați ai instituției.

„Întotdeauna Consiliul Judeţean sprijină astfel de evenimente. Unul dintre obiectivele noastre este acela de a păstra şi de a promova tradiţiile olteneşti. Suntem încântaţi că avem din nou un eveniment cu aproape 2.000 de participanţi, un eveniment care, aşa cum am spus, transformă Slatina de peste 23 de ani în capitala ‘Căluşului Românesc'”, a declarat Ionuț Ivan.

În final, profesorul Ilie Brăileanu a adăugat: „După o săptămână dedicată căluşului tradiţional, când formaţiile de căluşari din judeţul Olt au fost în şase centre folclorice ale judeţului nostru, iată-ne astăzi, la Slatina, la cea de-a XXIII-a ediţie a Concursului naţional ‘Căluşul Românesc’, cu gândul la generaţia viitoare de căluşari. Sunt aproape două mii de copii din judeţul Olt şi din ţară. Împreună vor înfrumuseţa oraşul nostru. În această dimineaţă, au fost scurte demonstraţii artistice ale ansamblurilor invitate, ansambluri din toate zonele mari folclorice ale României. Sunt niște copii foarte bine pregătiți, iar calitatea actului artistic a fost deosebită. În premieră avem și un ansamblu de dansuri populare din Germania”.

Și aici, reprezentațiile copiilor s-au încheiat cu tradiționala horă a prieteniei.

Deschiderea oficială a Concursului „Călușul Românesc” va fi joi seara, la ora 19:00, însă parada portului popular care urma să aibă loc pe bulevardul A. l. Cuza, de la fostul magazin Oltul și până în Parcul Tineretului, a fost anulată de organizatori din cauza avertizărilor de vreme capricioasă emise de meteorologi.

Evenimentul cultural artistic se desfășoară și în zilele de vineri și sâmbătă, festivitatea de premiere și gala laureaților urmând a avea loc sâmbătă, 17 iunie, de la ora 18:00, în Parcul Tineretului, în aer liber, locul unde ar trebui să aibă loc întregul concurs propriu-zis, dar dacă vremea nu va permite acest lucru, ansamblurile și formațiile de dansuri ar urma să evolueze pe scena sălii de spectacole a Palatului „Adrian Băran”. Juriul, al cărui președinte este Adrian Bărbulete, inspectorul general al ISJ Olt, va fi cel care va stabili cine vor fi premianții, dar și câștigătorul marelui trofeu.

Pe lângă ansamblurile din țară deja menționate, vor mai evolua în fața publicului Ansamblul Folcloric „Cununița” de la Palatul Copiilor Craiova, Dolj; Ansamblul Folcloric „Juniorii Doinei Gorjului” al Palatului Copiilor Târgu Jiu, Gorj; Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Hunedoara; Ansamblul Folcloric aromân „Dor” din Sarighiol de Deal, Tulcea; Formația de călușari Costești, Argeș; Formația de călușari Bârla, Argeș; Formația de călușari Stolnici, Argeș; Formația de călușari „Doruri de câmpie” Hărșești, Argeș; Ansamblul Folcloric „Codrulețul”, Dâmbovița; Grupul vocal instrumental „Muguri Brâncoveni” al Clubului Copiilor Horezu, Vâlcea.

Totodată, în concurs vor fi în jur de 70 de ansambluri folclorice și formații din județul Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți