20.2 C
Slatina
miercuri,1 mai,2024

Ultimele Articole

Ziua Recoltei, sărbătorită cu fast la Slatina. Ministrul Agriculturii a cumpărat legume și fructe de la producători locali

- Advertisement -

Slătineanul Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost prezent sâmbătă în Parcul Tineretului, din municipiul Slatina, unde a fost organizat târgul dedicat Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești. Cunoscută ca și Ziua Recoltei, evenimentul din localitatea reședință a județului Olt a început vineri, 13 octombrie, și se va încheia duminică, 15 octombrie. În timpul vizitei sale din dimineața zilei de 14 octombrie, oficialul de la București nu a ezitat să poarte discuții cu comercianții, să își cumpere legume și fructe proaspete, produse lactate, precum și alte mărfuri pe care vânzătorii le aveau expuse pe tarabele lor.

Zeci de fermieri din țară, inclusiv din județul Olt, sunt prezenți cu marfă la Ziua Recoltei de la Slatina, iar o parte dintre ei a ținut să îi arate ministrului Agriculturii și animalele pe care le cresc în propriile gospodării sau la stână precum oi, capre, vaci și ponei.

Florin Barbu a fost însoțit, printre alții, de Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt, subprefectul de Olt Cosmin Floreanu, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, vicepreședinți ai Consiliului Județean Olt, Emil Moț, primar al Slatinei, Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, viceprimari ai municipiului, senatorul PSD de Olt Siminica Mirea, deputații social democrați Marius Iancu și Emil Albotă, dar și de Alexandru Stănescu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia, Corina Sulger, președintele Organizației Femeilor Social Democrate Olt, Emil Marinescu, președintele pensionarilor social democrați din județ, și Daniel Bărbulescu, directorul general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Cu toții au fost întâmpinați de copii frumos îmbrăcați în costume populare autentice cu tradiționala pâine și sare, dar și de ansambluri folclorice locale care au jucat mai multe dansuri din zona Olteniei. Undeva la două ore a petrecut ministrul Agriculturii în târgul de la Slatina, dedicat Zilei Recoltei.

Ministrul a cumpărat zeci de produse de la producătorii locali autohtoni care, după după ce i-au cântărit marfa, și-au primit banii pe loc.

„Este o zi cu o încărcătură emoțională foarte mare. Am organizat această acțiune cu Primăria Slatina și cu Consiliul Județean Olt pentru a-i promova pe producătorii noștri, atât în partea legumicolă, cât și în alte produse tradiționale, pentru că obligația noastră ca Guvern, ca ministru al Agriculturii, este aceea să îi îndemnăm pe toți românii să cumpere românește, să consume produsele românești și, bineînțeles, să sprijinim producătorii prin toate formele pe care le putem da, financiare și legislative, de care au nevoie. Suntem în implementarea a foarte multe proiecte pe fonduri europene”, a declarat Florin Barbu.

Ziua Recoltei a fost și un bun prilej ca ministrul Agrciulturii să discute, la Slatina, despre noile măsuri de sprijin pe care le propune, pentru valorificarea produselor românești.
Una dintre măsuri se referă la construirea centrelor regionale de colectare și condiționare a legumelor și fructelor, județul Olt fiind primul din regiune, care se va bucura de o astfel de investiție.
„(…) Avem un program foarte ambițios și eu, în calitate de ministru, mi l-am asumat, chiar dacă am deranjat alte județe, și anume: toți banii pentru instalarea tinerilor fermieri – aproape 170 de milioane de euro – vor merge direct, cu un sprijin de 70.000 de euro, cu intensitate de 100%, pentru a-și achiziționa echipamente de încălzit și combustibilul de 40.000 de euro pe o perioadă de trei ani. Ne dorim acest lucru pentru că vrem să eliminăm legumele din import și să producem aproape în tot timpul anului legume în spații protejate. Am mers concomitent cu realizarea celor 15 centre de legume și fructe în România, pentru că fermierii noștri nu trebuie să se tot roage de anumiți retaileri să-și vândă marfa. Rolul statului român este să integreze fermierii în magazinele din România. Fermierii trebuie să se ocupe de exploatații, să își primească banii la momentul la care își aduc marfa în centrele de colectare, iar noi ca stat trebuie să asigurăm sumele necesare și perioada de încasare în relațiile pe care le vom avea cu retailerii din România. Dintre cele 15 centre, trei vor fi în județul Olt, unu la Izbiceni, altul la Cilieni și un al treilea va fi în comuna Strejești, care va acoperi fermele din Pleșoiu, Grădinari și Strejești. Prin Casa Unirea, care este o societate în care Ministerul Agriculturii este acţionar majoritar, va depune anul viitor, pe INVESTALIM, pentru o fabrică de procesare, astfel încât legumele şi fructele de categoriile doi şi trei care intră în aceste centre de colectare să fie trecute spre valorificare şi procesare, iar Casa Unirea să le poată pune pe raft în magazinele din România (…)”, a precizat ministrul Barbu.

Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești din Parcul Tineretului, care se va încheia duminică seara, este organizată de Asociația Tinerilor Fermieri Olt, cu sprijinul Consiliului Județean Olt și Primăriei municipiului Slatina. În târg se găsesc legume, fructe, produse lactate, pastramă, sucuri, dulciuri, dar și alte produse tradiționale românești preparate.

Pe parcursul întregului eveniment, în fața publicului prezent, au susținut și vor avea spectacole soliștii de muzică populară și dansatorii Ansamblului Folcloric Profesionist „Doina Oltului” la Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, din subordinea Consiliului Județean Olt, precum și mai multe ansambluri folclorice și formații de dansuri populare din județ.

„Alături de Piața Producătorilor Olteni organizată în fiecare duminică pe aleea din apropierea Consiliului Județean Olt, Ziua Recoltei este un demers inițiat pentru promovarea produselor tradiționale, susținerea fermierilor locali și o nouă ocazie de a celebra gustul autentic românesc”, au transmis organizatorii.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți