16.2 C
Slatina
marți,30 aprilie,2024

Ultimele Articole

Polițiștii SICE Olt au constatat cele mai multe infracțiuni de evaziune fiscală în domeniile construcții, agricultură și balastiere

- Advertisement -

Sala de ședințe a Inspectoratului de Poliție Județean Olt a găzduit marți, 12 decembrie, o conferință de presă în cadrul căreia șefii Serviciului de Investigare a Infracționalității Economice și Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Olt au prezentat rezultatele obținute în primele zece luni ale anului 2023. Amfitrioni au fost comisarul șef Ionuț Ilinca, inspectorul șef al IPJ, comisarul șef Dan Nicu, șeful SICE, comisarul șef Emilian Avram, șeful BAESP, comisarul Ștefan Mutu, șeful Serviciului Cabinet, și cei doi purtători de cuvânt ai inspectoratului, agent principal Claudiu Șerban și subinspector Cosmin Lupu. Statisticile SICE au arătat că în perioada analizată s-au sesizat mai multe infracțiuni economico – financiare față de aceeași perioadă a anului 2022, numărul acestora fiind de 309. Printre cele mai multe infracțiuni constatate au fost cele de evaziune fiscală, în județ un Top 3 al domeniilor de activitate unde sunt comise astfel de fapte fiind construcții, agricultură și balastiere.

Dosarele de evaziune fiscală sunt cele mai complexe a declarat comisarul șef Dan Nicu, având în vedere că trebuie desfășurate activități ample, expertize: „Construcţiile, în principal reprezintăm domeniul cu cel mai mare grad de evaziune fiscală. În ultimii ani, a cunoscut chiar o creştere, iar noi la nivelul Serviciului avem plan de acţiune în derulare, avem infracţiuni constatate, dosare penale constituite, numai că finalitatea, în special a dosarelor de la Economic şi a celor de evaziune fiscală, nu se vede foarte repede. Sunt nişte dosare complexe, în care trebuie desfăşurate anumite activităţi mai ample, expertize şi alte activităţi. E în funcţie de ce îţi trasează procurorul că ai de făcut. Noi lucrăm numai sub supravegherea procurorului şi indiferent ce aş vrea eu să fac sau să nu fac, până nu discut cu procurorul şi îmi dispune să fac ceva în dosarul respectiv, nu fac. Agricultura este un alt domeniu cu evaziune fiscală, Oltul fiind şi un judeţ agrar. Şi balastierele. Cam acestea sunt”.

Mai multe dosare penale soluționate de oamenii legii

Potrivit comisarului șef Dan Nicu, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice au organizat și desfășurat, în primele zece luni ale acestui an, nu mai puțin de 139 de acțiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor economico-financiare. Peste 400 de amenzi în cuantum de aproximativ 1,3 milioane lei au fost aplicate, iar în aceeași perioadă au fost soluționate 471 de dosare penale, cu peste 110 mai multe față de perioada similară a anului trecut când au fost rezolvate 354.

„În cadrul activităților desfășurate, pentru neregulile constatate, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice au aplicat 409 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 1.300.000 de lei. În perioada analizată, au fost sesizate 309 infractiuni economico-financiare, cu 33 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, dintre care trei au fost pentru încălcarea prevederilor Legii 227 din 2015 privind Codul fiscal, 21 au fost pentru încălcarea prevederilor Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, 23 au fost infracțiuni de corupție, iar 262 alte genuri de infracțiuni. Valoarea prejudiciului recuperat conform articolului 10 din Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, în perioada de referință, este de 386.000 de lei. Prejudiciul recuperat în numerar și în cont bancar este de 5.940.900 de lei. Valoarea altor măsuri asiguratorii aplicate, respectiv sechestre, popriri, a fost de 4.326.000 lei. În perioada supusă analizei, au fost soluționate 471 de dosare penale în comparație cu primele zece luni ale anului 2022, când au fost soluționate 354 de dosare penale”, a spus șeful SICE Olt.

Sursă foto principală: infofinanciar.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți