15.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Fostul primar al comunei Vitomirești și cei doi afaceriști arestați pentru fapte de corupție au ieșit din închisoare pe cauțiune

- Advertisement -

Robert Ion Rotea, fostul primar al localității Vitomirești, și cei doi afaceriști Mihai Ungureanu și Gheorghe Trăneci, arestați în urmă cu aproape două săptămâni pentru fapte de corupție într-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Direcției Naționale Anticorupție, au ieșit din spatele gratiilor, măsura arestării preventive fiind înlocuită cu cea a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Decizia a fost luată luni, 6 iunie, de magistrații Curții de Apel Craiova și este definitivă după ce inculpații au fost nevoiți să plătească câte 100.000 de euro cauțiune, de fiecare.

Judecătorii craioveni au desființat hotărârea inițială.

„Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Rotea Ion Robert, Ungureanu Mircea şi Trăneci Gheorghe. Desfiinţează încheierea atacată şi, rejudecând: În baza art. 204, alin. 12, rap. la art. 242, alin. 2, Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestării preventive a inculpaţilor Rotea Ion Robert, Ungureanu Mircea şi Trăneci Gheorghe cu măsura controlului judiciar pe cauţiune, pe o durată de pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 06.06.2022 până pe data de 04.08.2022, inclusiv. Conform art. 217, alin. (3), rap. la art. 215, alin. (1), C. proc. pen., pe timpul cât se află sub control judiciar pe cauţiune, inculpaţii trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. În temeiul dispoziţiilor art. 217, alin. (3), rap. la art. 215, alin.2, C.pr.pen., pe timpul controlului judiciar, inculpaţii trebuie să respecte şi următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limita teritorială a judeţului pe raza căruia locuiesc decât cu încuviinţarea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, astfel: inculpaţii Rotea Ion Robert şi Ungureanu Mircea nu vor depăşi limita teritorială a judeţului Olt, iar inculpatul Trăneci Gheorghe pe cea a judeţului Vâlcea; b) să nu exercite profesia, meseria sau activitatea în exercitarea căreia au săvârşit fapta, după cum urmează: inculpatul Rotea Ion Robert nu va desfăşura activitate în calitate de primar sau consilier al primarului vreunei unităţi administrativ teritoriale, iar inculpaţii Ungureanu Mircea şi inculpatul Trăneci Gheorghe nu vor desfăşura activitate în calitate de administratori de societate comercială. c) să nu se apropie unii de alţii, de coinculpaţi (…), de martori (…) și de experţi (…) şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. În baza dispoziţiilor art.217 alin. 9 rap. la 215 alin.3 C.pr.pen. atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă, a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Dispune punerea de îndată în liberate a inculpaţilor, de sub puterea mandatelor de arestare preventivă nr. 34 (Rotea Ion Robert), 35 (Ungureanu Mircea) şi 36 (Trăneci Gheorghe) emise la 26.05.2022 de Tribunalul Dolj, dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă (…)”, se arată în soluția pe scurt dată de instanța de judecată.

Printre infracțiunile de care este acuzat fostul edil Rotea se numără abuzul în serviciu și instigare la spălare a banilor.

Potrivit DNA, în sarcina inculpatului Ion Robert Rotea, la data faptelor primar al comunei Vitomirești, s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave; fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată; complicitate la obținerea ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; complicitate la fals intelectual; luare de mită; instigare la spălare a banilor.

Aceeași sursă arată că unul dintre administratorii societăților comerciale este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave; complicitate la obținerea ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; complicitate la fals intelectual; dare de mită, în timp ce celălalt este cercetat penal pentru complicitate la dare de mită și spălare a banilor.
„În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: La data de 9 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomirești, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert și o asociere de firme, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri, inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect «Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomirești, județul Olt». A doua zi, fără știrea beneficiarului lucrărilor, liderul asocierii a subcontractat celuilalt om de afaceri execuția parțială a lucrărilor. În contextul menționat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpatul Rotea Ion Robert, în calitate de primar, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate. Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomirești în cuantum de 19.073.538 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă. De menționat este faptul că, fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obținute de inculpatul Rotea Ion Robert prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false (parte din ele emise de către liderul asocierii). Pentru «serviciile» de mai sus, omul de afaceri, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi remis primarului Rotea Ion Robert sub forma contravalorii unei locuințe situate în mun. Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați. Celor trei inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se arată în comunicatul remis de procurorii anticorupție din Craiova, care au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți