18.2 C
Slatina
duminică,19 mai,2024

Ultimele Articole

A doua etapa a campaniei de mediu Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti ajunge si in Olt

- Advertisement -

Ministerul Mediului si Padurilor a lansat in urma cu o saptamana cea de-a doua etapa de intalniri din cadrul seminariilor locale – parte integranta a campaniei de sensibilizare si constientizare a proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti, etapa ce se deruleaza intre 13 – 25 noiembrie. Patru echipe formate din experti de mediu si personal din cadrul proiectului vor avea intalniri cu fermieri, agricultori, ingineri agronomi, medici veterinari, profesori, preoti, elevi si autoritati locale din 41 de localitati, in scopul reducerii poluarii surselor de apa. Potrivit informatiilor oficiale, cea de-a treia echipa se va opri la Prejmer, Dumbravita, Halchiu si sercaia – judetul Brasov, Santimbru din Alba, Geoagiu – judetul Hunedoara, Balesti din Gorj, Garla Mare din Mehedinti, Ghercesti din judetul Dolj si Farcasele si Traian din judetul Olt. Toate aceste localitati se afla pe lista zonelor vulnerabile la poluarea cu nutrienti si fac parte din cele 86 incluse in cadrul proiectului.

Locuitorii vor fi invatati sa previna poluarea

in cadrul seminariilor, specialistii de mediu le vor arata locuitorilor cele mai la indemana si simple metode de prevenire a poluarii surselor de apa; totodata, ei vor fi invatati sa isi schimbe obiceiurile pe care le practica in gospodarie si care pot duce la poluarea apelor. Expertii de mediu vor identifica si vor face cunoscute masuri precum depozitarea gunoiului de grajd din gospodarie pe platforme betonate, amplasarea latrinelor la distanta de fantani, constructia corecta a fantanilor si protejarea apei, utilizarea fertilizantilor naturali si a gunoiului de grajd numai in perioadele optime pentru culturi si respectarea perioadelor de interdictie impuse de lege, practicarea rotatiei culturilor si a culturilor succesive, masuri de igienizare in cadrul gospodariilor.
in cadrul proiectului este prevazut ca pana in august 2013 sa fie receptionate inca 40 de platforme de colectare a gunoiului de grajd, infiintarea de statii de epurare si constructia retelelor de canalizare, precum si plantari de perdele forestiere de protectie – pe termen lung. Campania de promovare a proiectului are scopul de a-i informa pe oameni despre riscurile la care se expun consumand apa cu nitrati, de a le spune cum se ajunge la poluarea apei din fantani si de a-i responsabiliza in problema depozitarii deseurilor animale. Proiectul este finantat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Facilitatea Globala de Mediu (GEF), care au acordat Romaniei un imprumut, respectiv un ajutor financiar nerambursabil.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți