10.7 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ziua României, sărbătorită la Slatina de aproximativ 3.000 de persoane. Parada militară cu tancuri și zeci de autospeciale ale MAI și MApN

- Advertisement -

Împlinirea a 105 ani de la Marea Unire care a avut loc la Alba Iulia în anul 1918 a fost prilej de bucurie pentru oficialităţile locale şi judeţene din Olt. Vineri, 1 Decembrie 2023, alături de aproape 3.000 de slătineni, acestea au luat parte la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României şi organizate la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza situată pe bulevardul care îi poartă numele, din municipiul Slatina.

Printre cei prezenţi la manifestări s-au numărat prefectul de Olt Mario De Mezzo, subprefectul Cosmin Floreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, Virgil Delureanu şi Ionuț Ivan, primarul municipiului Slatina, Emil Moţ, împreună cu viceprimarii Gigi Vîlceleanu şi Alexandru Berechet, senatorul PSD Siminica Mirea, deputații PSD Marius Iancu, Emil Albotă, Florin Barbu și Cătălin Grecu, deputatul PNL Gigel Știrbu, reprezentanţi ai instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale din teritoriu şi ai Bazei Militare 99 Deveselu, şefi şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, membri ai organizaţiilor judeţene ale partidelor politice, şi simplii cetățeni.

Ca în fiecare an, activităţile dedicate Marii Uniri au debutat cu salutul gărzii de onoare de prefectul de Olt şi intonarea imnului de stat al României, moment urmat de ceremonialul religios susţinut de un sobor de preoţi de la Episcopia Slatinei şi Romanaţilor.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat citire apoi mesajului adresat de premierul României, Marcel Ciolacu, cu prilejul acestei zile. O scurtă alocuțiune despre importanța acestei zile istorice, și nu numai, a avut Toma Corcău, singurul veteran de război din județul Olt care a putut să fie prezent la manifestare și care în vara acestui an a împlinit un secol de viaţă.

„Doamnelor și domnilor, mă numesc Corcău Toma, am 100 de ani și patru luni și câteva zile, ceea ce vă doresc și dumneavoastră la fel, să fiți sănătoși, să duceți viața mai înainte. Eu sunt singurul care am mai rămas aici, din mulți care au fost, erau înainte sute de veterani, acuma… Am dus războiul de la început pânâ la sfârșit, al Doilea Război Mondial. A dat Dumenzeu și am scăpat, am venit înapoi, am mai avut încă un frate ce a fost rănit, a fost la spital, dar s-a făcut bine. Din nouă copii, mai suntem doar doi, nouă am fost la părinți, a fost sărăcie mare, cum era acum 100 și ceva de ani. Rând pe rând, au venit la conducere: liberalii, țărăniștii, legionarii, comuniștii, acum suntem noi, care suntem, mergem înainte, cu sănătate și bine. Războiul… am trecut munții Tatra, am mers până spre Austria, când am auzit o voce: Stai! Am stat, s-a terminat războiul! Am venit 2.400 de kilometri pe jos de la Praga, așa am venit, am luat un tren și ne-au dus la Băneasa, s-a făcut instrucția de defilare, am trecut pe sub Arcul de Triumf, am rămas concentrat, că nu terminasem nici armata, am făcut încă șapte luni la Târgu Mureș, la Corpul 5 Vânători de Munte. (…) Asta a fost viața, acum am 100 și ceva de ani”, a spus veteranul Toma, care a luat parte la al Doilea Război Mondial, de la început și până la sfârșit.

Apoi, un grup vocal al Ansamblului Folcloric „Doina Oltului” Slatina, pentru a marca evenimentul, a cântat piesa „Noi suntem români”.

Ulterior, cei prezenţi au depus coroane și jerbe de flori la statuia domnitorului Cuza. Manifestările dedicate împlirii a 105 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia s-au încheiat la Slatina cu defilarea pe bulevard a trupelor de militari, din care a făcut parte și un pluton de soldați din Portugalia, jandarmi și pompieri, dar şi a tehnicii aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, alcătuită din peste 30 de tancuri și autospeciale, pe ritmurile cântecelor patriotice interpretate de fanfara de estradă „Lyra Band” a Primăriei Slatina.

„În primul rând, vreau să-l felicit pe domnul subprefect al judeţului Olt, Cosmin Floreanu, pentru această organizare. A fost pentru prima oară când vedem aceste lucruri, nici de Centenar n-am avut o asemenea paradă. Iată că se poate, a arătat că se poate. În al doilea rând, cred că Ziua Naţională a României este un moment de reflexie şi de speranţă pentru toţi, cu toţii ne dorim ca în România lucrurile să meargă mai bine, să trăim cu toţii mai bine, şi privind către viitor. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”, a declarat Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt.

Înainte de începerea manifestărilor dedicate Zilei României, Primăria municipiului Slatina a oferit gratuit participanților stegulețe și cocarde tricolore. Totodată, municipalitatea, cu ajutorul sponsorilor, a pregătit anul acesta 1.000 de porții din tradiţionalul meniu fasole cu cârnaţi şi vin fiert, care au fost servite în zona special amenajată în parcarea din fața complexului comercial Winmarkt.

Pentru slătineni sărbătoarea zilei de 1 Decembrie se va încheia în Parcul Tineretului. Aici, începând cu ora 17:30, se va aprinde iluminatul festiv din noul parc şi de pe principalele artere ale Slatina şi, de asemenea, se va deschide şi Târgul de Crăciun, evenimentul fiind urmat de un concert al artiștilor Ionică Moroșanu și Amna, slătineancă la origini, dar și al trupei RO-Mania. Edilul Slatina, prezent la manifestările de la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, a ținut să-i invite pe slătineni la acest eveniment.

„La mulţi ani, români! La mulţi ani, dragi slătineni! La mulţi ani, România! Vreau să vă spun că acum este doar prima parte a evenimentelor organizate de Primăria Slatina. Îi invit pe slătineni şi nu numai, după-amiază, la ora 17.30, în Parcul Tineretului, unde vom aprinde iluminatul festiv şi vom deschide Târgul de Crăciun. Vom avea în Slatina, o lună a bunătăţii, la fericirii!”, a spus primarul Emil Moț.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți